07.12.2019 | 10:58
ГЕРБ с нова шашма! “Независим” прокурор, подчинен на главния, щял да го разследва (видео)
"Независимият" обвинител ще се избира с 2/3 от прокурорската колегия във ВСС...
На извънредното си заседание тази сутрин министерски съвет реши, че с допълнение на наказателно-процесуалния кодекс ще бъде създадена нова длъжност, която да контролира работата на главния прокурор. Това ще е прокурор, оглавяващ инспектората на прокуратурата, който ще се избира с 2/3 от прокурорската колегия във ВСС.

До сега председателстващият този инспекторат се посочваше от главния прокурор, а при съмнения и сигнали срещу него, негов подчинен го разследваше и му докладваше пряко. При новата длъжност главният прокурор ще бъде разследван без да му бъде докладвано, както и няма да има право да отменя разпоредби на разследващия го прокурор.

Промените бяха направени от МС по спешност след забележки на Комитета на министрите към Съвета на Европа и Венецианската комисия. От правилата за разследване на тримата големи отпадат председателите на двете върховни съдилища – на Върховния касационен и на Върховния административен съд. Всъщност правилата ще касаят само и единствено главния прокурор.

Годишното изслушване на главния прокурор в Народното събрание остава, но ще има и еще едно основание да го викат в НС. Въвежда се и изслушване на всек 3 месеца пред всяка комися, която има желание да го пита нещо, по въпроси отнасящи се до дейността на прокуратурата.

За новата длъжност не се изисква допълнително финансиране, посочи финансовия министър Владислав Горанов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране