24.06.2018 | 21:07
ГЕРБ тайно преговаряли за мигрантите

Корнелия Нинова обвини управляващите, че водят тайни преговори за мигрантите. В телевизионно интeрвю лидерът на БСП заподозря, че Бойко Борисов е притеснен, защото е разкрит смисълът на разговорите му по темата. От Франция дойде новината, че на срещата на върха в София са се водили разговори за подписване на двустранни споразумения, например между Германия и България, Германия и Гърция, за да се върнат тук мигрантите, които са минали за първи път през страната ни, възмути се тя. За да повярва, че премиерът мисли за интересите на държавата, Нинова иска след посещението си в Брюксел той да отмени частта от Стратегията за мигрантите на Министерския съвет, която казва, че страната ни гледа на тях като работна сила, която ще оправи икономиката и ще реши демографската криза.

„Кой мозък в Европа измисли, че ще решим демографския проблем, като внесем мигранти от арабски държави? Да отмени и изречението, което казва, че ще осигурим на мигрантите социални осигуровки, здравни осигуровки, жилища. Първо да ги осигури на българите“, настоя тя.

„Сега ли се сети, че има проблем. Звъни на Орбан в опит да вземе завоя, но този завой е много остър и може колата да излети от пътя. Когато през 2016 г. прочетох от трибуната на парламента тайното постановление 208 на правителството му за заселване на мигранти в България, всички ни се нахвърлиха какви сме антиевропейци. Тогава ние не се поколебахме да влезем в спор и с нашето политическо семейство ПЕС“, каза тя. Петъчната реч на Бойко Борисов пред НС бе посветена на разговорите му с унгарския премиер, но стана ясно, че той вече иска нелегалните чужденци да се връщат в родните си страни.

Управляващите реагираха на Нинова с извънредна пресконференция. Вътрешният министър Валентин Радев видя завист от нейна страна. В Брюксел премиерът щял да настоява за затварянето на външните граници и нямало да подписва нищо, увери той. ГЕРБ не говорели буквално за затваряне на границите, а само условно. Какво правим, ако влязат у нас толкова мигранти, колкото са в Гърция, попита Радев. БСП правят отчаян опит да се изведе истината за мигрантите извън контекста, ядоса се Данаил Кирилов от ГЕРБ.
От БСП контрираха с прессъобщение, в което се цитира извадка от Националната стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията 2015-2020 г. „Превръщане на миграцията и мобилността в позитивни фактори за развитие в икономически и демографски план“, гласи част от нея.

Междувременно вицепрезидентът Илияна Йотова отново застъпи тезата, че България е заинтересована от промяна в Дъблинското споразумение, тъй като много мигранти, които са регистрирани в България, според нея могат да бъдат върнати у нас. По думите й Турция също не изпълнява изцяло споразумението с ЕС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране