07.11.2016 | 20:11
ГЕРБ загуби половин милион избиратели
Кандидатът на левицата за първи път след 10 години спечели в София и Пловдив, и проби в САЩ и Великобритания

Наказателният вот срещу ГЕРБ на първия тур на президентските избори се оказа със силата на цунами, въпреки че според последните данни ген. Румен Радев води пред Цецка Цачева само с 3.7% – 25.7% срещу 22%. Анализът на резултатите по области и в чужбина показва, че след десет поредни изборни победи ГЕРБ губят в градове, в които традиционно печелят с голяма преднина. От гласувалите на изборите 3.5 млн. души само 800 000 са подкрепили Цецка Цачева. Останалите 2.7 млн. на практика са наказали ГЕРБ, гласувайки за други кандидати или срещу всички. За сравнение – на първия тур на предишните президентски избори кандидатите на ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова спечелиха над половин милион гласа повече – 1.35 млн.

Кандидат-президентската двойка Цецка Цачева и Пламен Манушев спечели само в четири области, Пламен Орешарски (подкрепен от ДПС) – в три. В останалата част от България водят Румен Радев – Илиана Йотова. От подадените 950 000 гласа за тях според социологическите анализи привържениците на БСП са не повече от 600 000 души.

Цачева и ГЕРБ загубиха най-емблематичните десни крепости – София и Пловдив. Цачева изостана и в трите столични избирателни района, като в 23-ти разликата бе над средния за страната – 6%. Радев би в Пловдив с 3% преднина. Подобна картина имаше за последно преди 10 години при успеха на Георги Първанов срещу Волен Сидеров.

Парадоксално кандидатът, подкрепен от БСП, за първи път победи във Великобритания и САЩ. В сборния резултат от чужбина води Цачева, но това се дължи на половината гласове от Турция, осигурени от ДОСТ на Местан.

Цачева и ГЕРБ загубиха Варна и региона, където най-харесван се оказа Веселин Марешки. За партията на Борисов останаха областите Бургас, Шумен, Благоевград и Силистра, като най-значителна е преднината на Цачева в югозападната област (4%). Резултатът е катастрофален за ГЕРБ, при положение че повече от половината кметове в страната са от тази партия и предизборната кампания на Цачева бе проведена в тясно взаимодействие с тях и концентрирана върху успехите на местната власт. Драматична е загубата в Старозагорска област, където Радев спечели с 8% преднина. ГЕРБ загуби и Северозапада, който напоследък гласуваше все за десните. И там стойностите се върнаха до невиждани от десетилетие нива – 13% аванс за Радев във Видин, 11% в Монтана, 9% във Варна. Генералът победи Цачева – 31% на 19%, дори в Плевен, където преминава почти целият професионален живот на шефката на парламента. Това е и една от най-големите разлики в страната. Най-смазващ е успехът на Радев в Ямболска област – 35% срещу 21% за Цачева.

ДПС не се представи добре на президентския вот. Подкрепеният от него Пламен Орешарски събра около 250 000 гласа и е съмнително дали ДПС е в добра кондиция след разрива с ДОСТ. Все пак Орешарски спечели в Кърджали, Разград и Търговище. Второто място там е за Цачева. В родопския град авансът на бившия премиер срещу председателката на НС е впечатляващ – 47% срещу 21%. В междинните резултати Красимир Каракачанов („Обединени патриоти“) водеше в Русе, но към края на преброяването стана ясно, че Радев е превзел и дунавския град, който до скоро също бе дясна крепост.

Изненадата на вота – Веселин Марешки, триумфира не само в родната Варна, но и в цялата област. Той спечели там с около 11 000 гласа повече от Цачева, малко след тях се нареди Радев. Бизнесменът, състезавал се като независим кандидат, стана втори в Добрич след генерала. Любопитно е, че след преброяването на 3/4 от протоколите в добруджанския град Цачева бе едва четвърта, изпреварена от Каракачанов. Марешки се представи добре в Смолян, където се класира трети, и в Габрово, подреждайки се наравно с националиста.

На фона на трагичното си общо представяне реформаторът Трайчо Трайков има сравнително добър резултат в София, но пък се провали във Варна и Бургас, където има доста десни избиратели – взе по 4%-5% в двата града. Толкова бе и активът му в Плевен, откъдето е шефът му на предизборния щаб Найден Зеленогорски. „Драмата“ ще изпревари ли Трайков Орешарски към края на преброяването получи незадоволителен отговор за реформатора.

Данните сочат че ромският вот е обран предимно от Цачева. Очаквано квадратчето „Не подкрепям никого“ събра най-много симпатизанти в София, Пловдив и Варна – над 200 000.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране