08.02.2017 | 20:36
Герджиков излъга: шефът на АПИ не е уволнен, а понижен
За предвиден още през 2005 г. ремонт на тунела не било издадено строително разрешение

Служебният премиер Огнян Герджиков само понижи шефа на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) заради “престъпна небрежност”. Поводът бе инцидентът в тунела “Ечемишка” на магистрала “Хемус” в неделя. Първоначално премиерът обяви на извънреден брифинг заедно с регионалния министър Спас Попниколов, че шефовете на АПИ и държавната пътноподдържаща фирма “Автомагистрали” са освободени. По-късно обаче от съобщение на регионалното министерство се разбра, че досегашният директор и председател на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов е само понижен до член на УС на агенцията. Уволнен е Парашкев Кръстев – шеф на “Автомагистрали”, както и още трима пътни експерти в агенцията.

Уволненията идват три дни след като в неделя в тунела “Ечемишка” на магистрала “Хемус” загина жена, след като в автомобила, в който тя пътуваше, се вряза греда от осветлението на съоръжението. Последваха поредица от нелепи обяснения от експерти в пътната агенция за ремонти – извършени, неизвършени, предстоящи, в които отговорността за фаталния инцидент се разми тотално. “Престъпната небрежност трябва да се санкционира. Поех ангажимент за това”, заяви Герджиков и добави, че именно като изпълнение на този свой ангажимент е взел решението за смените.

На мястото на Дончо Атанасов ще бъде назначен Пирин Пенчев – специалист по транспортно строителство в архитектурния университет, с 22-годишен опит в пътния бранш. Той е бил зам.-шеф в сегашната АПИ при кабинета “Станишев” – по времето на строителния министър Асен Гагаузов. Тогава начело на сегашната агенция беше Велико Желев, а по-късно и Веселин Георгиев-Батко, който стана известен с поръчките, дадени на неговия брат Емил Георгиев, заради което ни спряха европарите. Шеф на “Автомагистрали” става Валентин Николов. Той е доктор по право от СУ “Св. Климент Охридски”. От 2009 до 2012 г. е бил председател на съвета на директорите на “Автомагистрали” ЕАД.

Уволнен е и Георги Златев от дирекция “Поддържане на пътна инфраструктура” в АПИ. Ще бъдат освободени и шефът на софийското областно пътно управление и на район “Пътна служба-Хемус”. Оставка вече е подал и шефът на дирекция “Пътна инфраструктура” в АПИ.
Магистрала “Хемус” ще бъде пусната в понеделник, поех личен ангажимент, обяви още Герджиков.

Междувременно станаха ясни и любопитни подробности около дългогодишното безхаберие при поддръжката на тунела. Както стана ясно, ремонт на съоръжението е бил предвиден още през 2005 г. Вече бившият регионален министър Лиляна Павлова разказа през 2015 г. за фирма, която е взела държавни средства след спечелена обществена поръчка за ремонта. Шефът на въпросната фирма – “Трансстрой”, Бургас съобщи, че вината не е в строителя. “АПИ така и не ни издаде строително разрешително, за да ремонтираме тунела “Ечемишка”, заявява изпълнителният директор Николай Милев. Той потвърди, че съоръжението е било описано като опасно и в аварийно състояние. Според него през 2007 г. са преведени 30% аванс – 2.4 млн. лв., част от които били изразходвани за проектиране и материали. Проектът включвал и подмяна на осветителната система, но държавата така и не осигурила цялостно финансиране на ремонта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране