21.02.2017 | 0:01
Герджиков натиска той да излъчи еврокомисар
Служебните министри сами да решават дали да ползват услугите на НСО, заяви премиерът

Служебният премиер Огнян Герджиков натиска той да излъчи еврокомисар, стана ясно от думите му в телевизионно интервю вчера, където каза, че ще има среща с президента Румен Радев, за да обсъдят въпроса. “Има много хора подходящи, на много хора им се иска. Въпросът е да се намери точната кандидатура, необходима за България”, каза премиерът.

Той вече обяви, че е “за” скорошно решаване на въпроса, за да не изпада страната в трудна ситуация, месеци преди да поеме председателството на Съвета на ЕС. А вчера заяви, че е по-скоро “за” служебното правителство да излъчи кандидатурата. Припомняме, че позицията на Радев по въпроса е, че редовно правителство трябва да се произнесе кой да представлява България в Европейската комисия. Герджиков коментира, че въпросът кой да номинира еврокомисар е много деликатен и “всяко решение е грешно”.

По думите му, ако се реши служебното правителство да избере представител на България в ЕК, ще има въпроси защо то, а не политически кабинет, от друга страна, според него “ние от няколко месеца нямаме еврокомисар. Това на Еврокомисията не й пречи, на нас ни пречи”. Преди дни ресорният вицепремиер Деница Златева коментира, че служебният кабинет в момента няма готовност да определи еврокомисар и въпросът не е обсъждан.
Във връзка с медийните публикации, че служебни министри се возят в луксозните коли на Националната служба за охрана, без да имат право на това, вчера от пресслужбата на Министерския съвет разпространиха позиция на Герджиков. В нея се посочва, че членовете на служебното правителство имат право на транспорт от НСО по закон и е въпрос на тяхна преценка дали да се възползват от него.

През април миналата година правителството на Бойко Борисов взе неприсъствено решение да се преустанови използването на специализиран транспорт от вицепремиерите и министрите. Сега обаче Герджиков посочва, че не съществува правно основание с акт на Министерския съвет да бъде отменена разпоредба на закон. В съобщението се цитира Законът за Националната служба за охрана, според който списъкът на охраняваните лица включва президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя, а специализиран транспорт в мирно време се осигурява на членовете на Министерския съвет, на Конституционния съд, зам.-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана и кмета на столицата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране