24.12.2023 | 23:39
Германия вдига данъците за гражданите, за да има повече пари за Украйна
Този декември страната отпусна 8 милиарда евро като част от бюджета за 2024 г.

Моника Шницер, председател на Германския съвет на икономическите експерти, съветващ правителството на страната, предложи увеличаване на данъка върху доходите в цяла Германия, за да се осигури по-голяма военна подкрепа на Украйна поради липсата на нови ангажименти от страна на Съединените щати.

„Извънредните събития изискват извънредни мерки. Солидарност за Украйна като допълнително увеличение на данъка върху доходите за военна помощ би било възможен отговор на това предизвикателство“, каза професорът по икономика в интервю за вестник Rheinische Post.

„Не е популярно. Но в крайна сметка тази война е и за нашата свобода. Струва ми се необходимо. По-добре е да действаме сега, отколкото когато агресията на Русия изведнъж изисква съвсем други мерки“, каза още Шницер.

След споразумението за бюджета лидерите на управляващата коалиция, водена от Олаф Шолц, обещаха на Украйна, която беше нападната от Русия, допълнителна и всеобхватна помощ. Тази подкрепа ще дойде от редовния бюджет „точно както планирахме и преди всичко толкова дълго, колкото е необходимо“, каза Шолц миналата седмица.

Германският министър на икономиката Робърт Хабек каза по-рано тази седмица, че Берлин трябва да бъде готов да поеме повече отговорност и да увеличи разходите в светлината на отслабването на западната подкрепа за Украйна.

На 13 декември кабинетът на Германия реши да отпусне 8 милиарда евро като част от бюджета за 2024 г. за финансиране на военните усилия на Украйна и 6 милиарда евро помощ за украинските бежанци.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране