20.04.2023 | 15:56
Гешев отново обяви Цветан Василев за издирване
Бившият собственик на КТБ се издирва с европейска заповед за арест, а не чрез Интерпол

Бившият собственик на КТБ Цветан Василев е обявен отново за издирване с нова Европейска заповед за арест. Причината е, че срещу Василев е започнало ново дело за пране на пари.

Става въпрос за материали, отделени от делото за фалита на КТБ. По това досъдебно производство е издадена Европейска заповед за арест, въз основа на която е акутализирана информацията в шенгенската информационна система.

Към момента от прокуратурата не могат да потвърдят, че има издадена червена бюлетина на Интерпол за издирване на Василев.

Преди година адвокатът на Цветан Василев съобщи, че комисия в Интерпол е разгледала жалбата му и е констатирала, че издирването на банкера е по политически причини. Към момента на сайта на международната организация на криминалната полиция няма качена бюлетина за издирване на Василев.

Цветан Василев е подсъдим с още 17 души по мегаделото за фалита на КТБ. Той се намира в Сърбия от 2014 г. преди да му бъде повдигнато обвинението. През 2019 г. Интерпол свали от издирване съпругата и дъщерята на бившия банкер. „Централата на Интерпол е установила, че международните заповеди за арест са издадени в нарушение на Правилника на организацията, тъй като няма данни за престъпление. Решението е взето на редовно заседание на Комисията за контрол на информацията към Централата на Интерпол“, информира тогава Василев.

През май м.г. Апелативният съд в Белград окончателно отхвърли искането на властите в София за екстрадирането на Василев от Сърбия. В същото време стана ясно, че на 26 юли 2021 г. Василев е получил и политическо убежище в западната ни съседка.

През последните седмици името на Цветан Василев отново е в публичното пространство след разкритията на прокуратурата, че е в основата на заговор за дискредитиране на главния прокурор и висши полицаи.

В началото на април главният прокурор Иван Гешев съобщи, че двамата обвиняеми по разследването срещу NEXO Антони Тренчев и Коста Кънчев са пристигнали в сръбската столица Белград вероятно за да се срещнат с укриващия се там вече девет години подсъдим за фалита на КТБ Цветан Василев.

„Днес в Белград са кацнали обвиняемите по делото NEXO. Аз нямам съмнения с кого ще се виждат в Белград, събраха се. Сега чакам да кацнат Божков, може би вашият колега от „Бърд“, може би някои политици и политически партии, за да си разпределят задачите кой ще се занимава с финансирането, кой ще се занимава с медиите и компрометиране на магистрати и работещи, а изпуснах Красимир Каменов-Къро от ЮАР може би и той ще кацне. Това е шега, но тъжна шега“, каза Гешев.

2 коментара

  1. Памела каза:

    То не е само пране на пари, ами и кражба, умишлен фалит, укриване на данъци… бягство от закона…. директно в затвора

  2. Иво каза:

    Издирва се той, всички знаем къде, самият той не се и крие а потърква доволно ръчички!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране