01.02.2018 | 0:01
Гласят бившия шеф на НСО за консул в Санкт Петербург
ачалникът на НСО е депозирал и пред президента Румен Радев писмо, с което желае да бъде освободен

Вече бившият директорът на Националната служба „Охрана“ Ангел Антонов се стяга за консул в Санкт Петербург. Слухът за бъдещия пост на генерала циркулира от известно време, но се засили, след като стана ясно, че прокуратурата извършва проверки в НСО. Мотивите за оставката са преминаването му на дипломатическа служба, признаха от НСО.

Междувременно стана ясно, че Антонов е подал оставка във вторник вечерта. На вчерашното си заседание Министерският съвет я прие. Началникът на НСО е депозирал и пред президента Румен Радев писмо, с което желае да бъде освободен.

Припомняме, че в отчета си по повод една година от встъпването си на „Дондуков“ 2 Радев се оплака, че през последните години президентската институция е изгубила много от правомощията си. Повод за тази констатация той взе от въпрос, свързан с евентуално освобождаване от длъжност на началника на НСО Ангел Антонов. Държавният глава отбеляза, че на практика ръководи НСО само формално – според законодателството началникът на НСО няма пряк началник, а реалният контрол на службата се осъществява от комисия в парламента. Радев отбеляза, че мандатът на предишния президент е белязан с голям срив в институцията, която е загубила контрола над службите.

През декември стана ясно, че Военноокръжната прокуратура е започнала проверка по няколко сигнала, подадени от служители на НСО. Има съмнения, че ловни излети на Антонов са били маскирани като командировки. През 2017 година НСО беше замесено в скандал, свързан със скъпи джипове на държавните горски стопанства, които се ползваха от служба „Охрана“. Антонов оглави НСО през 2014 г. и бе назначен на поста от президента Росен Плевнелиев. През това време той успя да получи звание генерал, което е със степен по-високо от нужното за началник на НСО.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране