28.04.2024 | 18:53
Главчев и президентът във война за постове
Служебният премиер се опитвал да се откопчи от хватката на Радев

Война за постове водят премиерът Димитър Главчев и президента Румен Радев, научи „Уикенд”. Двамата първи мъже, които до скоро били в добри отношения, успели да се изпокарат за новите назначения в държавната администрация. Главчев, който е от верните хора на държавния глава, въпреки че Корнелия Нинова го описва като аватар на Бойко Борисов, решил да слага сам хора и да регулира постове, където прецени. Това обаче изобщо не се харесвало на президента, който разчитал на лоялност от новоизбрания премиер.

Президентът остро критикува факта, че Главчев се самоназначи и за външен министър, което обаче приел заради компромиса с министъра на земеделието Георги Тахов. Радев имал амбициите на поста да се постави напълно негов човек, а сделката с министър Тахов срещу Даниел Митов за поста се провалила. Затова и според запознати Главчев подразнил жестоко президента, като се самоназначил за първото кресло в дипломацията, след като премиерът настоял Даниел Митов да го поеме.

Според запознати, президентът Радев бил вбесен, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се опитвал през Главчев да кадрува в служебното правителство и именно номинацията на Митов го вбесила. Натиск имало и от чуждестранна институция, като заради нея зам.-председателят на ГЕРБ се отказал сам да е дипломат №1.
Служебният премиерът и президента били в добри отношения на този етап, смятат приближени до Радев, но държавният глава постоянно натискал иначе своеволният Главчев да назначава негови хора на ключови места. Това според запознати и изострило отношенията между тях.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране