20.04.2024 | 14:00
Главчев се самопредложил и за външен министър
Радев му отговори, че предложението е екстравагантно: Той все още не е разбрал с какво се е заел като премиер

Служебният премиер Димитър Главчев е предложил на президента да поеме и Министерството на външните работи. „Казах, че няма да има смяна на външния министър. Изчакваме да видим как ще се развият събитията. Ако президентът издаде указ да поема Външно министерство, ще нося отговорността и за него. В сегашния състав с министър Димитров, цялата политическа отговорност я поема президентът Радев“, допълни премиерът. Той не знае кога президентът ще обяви своето решение.

На въпрос дали продължава да няма доверие на настоящия външен министър Стефан Димитров, който каза, че вече имат комуникация и няма намерение да се оттегля от поста, Главчев отговори: „Старите хора имат една приказка – доверието е като душата, веднъж напусне ли, няма връщане“.

До драмата с външния министър се стигна, след като Главчев изненадващо реши да смени назначения само два дни по-рано Стефан Димитров с мъглявата формулировка, че му няма доверие. Той предложи зам.председателя на ГЕРБ Даниел Митов за поста, но президентът отказа да подпише такъв указ. Вчера след срещата си с Радев Главчев заяви, че няма да предлага нов кандидат за външен министър.

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на външните работи. Даниел Митов беше моят кандидат, не беше издаден указ. Това всъщност не е кастинг за министри на външните работи и аз не мога да ги вадя от ръкава си. Това заяви по БНТ служебният премиер Димитър Главчев. „Даниел Митов реши да се съобрази с президента, както съм запознат с неговите мотиви, изтъкна всъщност и защо се оттегля. Той е написал какви са причините, но аз няма от къде да търся нов кандидат“, каза Главчев

Главчев подчерта, че подготовката на изборите „върви много добре“. Той не виждал проблем да се заеме и с организацията на изборите в чужбина, за която е в задълженията на външния минисстър, защото по принцип отговарял за целите избори.

Министър-председателят е на посещение в АЕЦ „Козлодуй“, където пристигна първата доставка на американско ядрено гориво от „Уестингхаус”. В посрещането се включи и министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Президентът определи предложението като авангардно и каза, че в понеделник ще разговаря отново с Главчев. „Вчера в края на деня получих това авангардно предложение. Посъветвах го да проучи повече нещата, защото ми се струва, че той все още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за външен министър. Ако той държи, приемам всички негови предложения“, каза пред журналисти Румен Радев.

Имаме множество прекрасни дипломати, които са готови веднага да поемат министерството и да свършат работата по-добре от Даниел Митов, отбеляза държавният глава. Той коментира политическата криза преди официалното откриване на международния турнир Sofia Karate Open 2024 – Купа на президента в зала „Асикс Арена“ в столицата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране