04.04.2024 | 20:40
Главният секретар на МВР решил за оставката си между две срещи със Сарафов
Заявлението за напускането на Живко Коцев се случва изневиделица, без обяснение и в ключов момент

Четвъртък сутрин. В информационния блок на „Нова телевизия“ изтича информация, прочетена от водещия „по информация на наш репортер (без да се назовава поне името на репортера – бел.авт.) главният секретар на МВР е подал оставка“. Минути по-късно новината се разпространи почти навсякъде, но не беше официално потвърдена.

Малко след това от ведомството съобщиха, че главният секретар Живко Коцев е подал заявление за освобождаване от длъжност по собствено желание. Въпроси защо сега и какво налага това, изглежда, че телевизиите не задаваха. Впоследствие се появиха коментари, че Коцев е бил подложен на натиск, а в сряда вечерта в дома му е имало обиск от ДАНС. Дойде ред и на изявление от страна на главния секретар в оставка, в което не потвърди това, но каза, че за него „спазването на реда и правилата са кауза“.

По информация на „Капитал“ от четири независими един от друг източника в цялата сага се оказва намесен и изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов, който в последните два дни е имал две срещи с Коцев – една преди да подаде оставка и една непосредствено след това. За какво са били разговорите не е известно, но обстоятелството, че мистериозното подаване на заявление за напускане е „обградено“ от общуване с и.ф. главен прокурор изглежда като вид „подбуда“ именно към подобно действие. Още повече, че непосредствено преди да подаде оставка Коцев не е изглеждал като човек, който планира да се разделя със системата. За всичко това обаче по-късно.

Защо напускането на главния секретар е важно

Напускането на Коцев е значимо събитие, тъй като вътрешното министерство е пряко ангажирано с организацията на изборите, които предстоят в началото на юни. Той е най-висшата професионална фигура в министреството на вътрешни работи и от него зависи оперативното управление на полицейските служби. Нещо повече – в последните седмици актуален отново стана въпросът за близостта на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов до ГЕРБ и ДПС, особено след като формално преговорите за ротацията на кабинета се провалиха окончателно, защото от партията на Борисов отказаха да го заменят с друг титуляр на поста.

На този фон заявлението за напускането на Коцев се случва изневиделица и то в ключов момент – когато предстои определеният за служебен премиер Димитър Главчев да посочи състав на временното правителство. Съставът му се следи особено внимателно по отношение на силовия ресор. Причината: Главчев като кадър на ГЕРБ ще трябва да избере измежду два подхода: дали да запази важните за Борисов фигури от настоящия кабинет (сред които е и Стоянов) или да се разграничи от тях като назначи по-малко партийно – оцветени. Едно обаче изглежда сигурно: ПП-ДБ, за чийто приближен се смята Живко Коцев, останаха без „човек“ в МВР. Ако Стоянов бъде сменен ситуацията би изглеждала като „танто за танто“. Т.е. и ГЕРБ и ПП-ДБ остават без ключови техни фигури в МВР.

Ако ли пък той остане в състава на кабинета „Главчев“ прочитът би бил друг: ГЕРБ и ДПС искат тотална хегемония във ведомството.

В МВР не предполагали за „плановете“ на Коцев

Изглежда, че случилото се е било неочаквано както за ПП-ДБ, които стоят зад номинацията на Коцев, така и за работещите във вътрешното министерство. Пред „Капитал“ от МВР коментираха, че в изминалите две седмици Коцев не е давал никакви признаци, че възнамерява да напуска системата.

Междувременно премиерът в оставка Николай Денков, който отговаря на въпроси във facebook в четвъртък, каза, че Коцев „от доста време е под сериозен натиск“ от страна на вътрешния министър Калин Стоянов. „Поне от месец-два ми казва, че има колебания дали може да остане, защото не успява да си върши добре работата при този натиск“, добави Денков.  Той каза още, че натискът срещу Коцев е бил именно за да напусне, защото със Стоянов не са можели да работят заедно.

„Бухалките се извадиха отново“

По-късно вътрешният министър каза, че няма „категорично никакъв натиск“ и отбеляза, че в сряда главният секретар си е подал оставката „по лично искане и причини“. На различно мнение обаче се оказа съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, който коментира, че „бухалките се извадиха отново“. „Във вчерашния ден – арести на висши длъжностни лица в „Митници“, без яснота какво се случва. Днес изчезва главният секретар, никой не знае къде е“, каза той пред журналисти в парламента. И допълни: „Бил си подал оставката. Калин Стоянов излъга вътре (в пленарна зала), че в първия момент не знаел какво се случва с главния секретар, а информацията, която имаме, е, че вчера са претърсвали неговия офис“.

Междувременно сайтове близки до прокуратурата и ГЕРБ свързаха името на Коцев с неясното разследване по агенция „Митници“. На този фон пред БНР адвокатката на шефката на митниците Петя Банкова – Аделина Натина потвърди, че служители на КПКОНПИ са споделили в неформални разговори с нея, че „е бил извършен обиск в дома на главния секретар“.

Две срещи с и.ф. главен прокурор

Пак БНР съобщи, че в четвъртък по обед Коцев е бил забелязан в Съдебната палата – на етажа, на който се намира кабинетът на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, съобщи още националното радио, като отбеляза, че няма официална информация за причините.

По информация на „Капитал“ срещите на Коцев със Сарафов са били две. Четири независими източника твърдят, че главният секретар се е виждал с и.ф. главния прокурор преди да подаде оставката си, както и на следващия ден.

Подобни необявени визити между професионалното ръководство на силовото министерство и шефът на държавното обвинение може и да са обичайни при други обстоятелства, защото те биха могли да обсъждат работни въпроси. В конкретната ситуация обаче останалите части от пъзела подхранват съмнения. На фона на информацията, изнесена от Кирил Петков, че е имало претърсвания в офиса на главния секретар и лансираната мистериозна версия от 24 часа и БНТ, че „висш полицай е станал анонимен свидетел срещу шефката на „Митниците“, срещите на Коцев със Сарафов са повече от озадачаващи. Още повече при съобщението от страна на главния секретар, че „напуска по лични причини“.

От официалното му изявление, публикувано (а не направено лично) на сайта на МВР става ясно, че Коцев в последните седмици е мислил сериозно дали да прекрати професионалния си път в системата. И отбелязва, че за него „върховенството на Закона, спазването на реда и правилата са кауза, която трябва да припознае всеки служител в правоохранителната система“.

„Професионалната ми биография до момента е свързана изцяло с МВР. В този смисъл решението ми е трудно. В същото време е лесно, защото изцяло почива на вътрешното ми убеждение“, заявява още Коцев, без да уточни какви са причините. Той допълва, че ще продължи реализацията си в друга сфера на обществения живот.

Дали изпълняващият функцията главен прокурор Борислав Сарафов има общо с това решение не е ясно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране