12.03.2015 | 20:03
Големите панаири са извън общата система на правото
Случване на плурализма ала Цецка

Водеща, БНТ: …И понеже Радан Кънев вчера пред БНТ заговори – всъщност отдавна говори, но го формулира като утилизация на модела “Кой” – може ли тази утилизация и разглобяване да бъде извършена докрай, да видим кой кой е в службите, в МВР сега, да знаем, ако щете, и политическото влияние?

Цецка Цачева, ГЕРБ: Избягвам риска да влизам във военна терминология, първо защото мисля, че не е налице подобна обективна ситуация. Второ, с неудобство коментирам изявление на колеги. Мисля, че най-добре в този случай директно да се пита г-н Кънев какво точно е имал предвид. Чувствам се дискомфортно, когато аз трябва да коментирам изявления на депутати, които са направени встрани от темата на дневния ред на Народното събрание.

В-ща: Ще ви върна след малко пак на отношенията с реформаторите, но акцентът, който днес разчитат всички колеги в пресата – КТБ и искане, призивът на премиера да бъде назначен синдик, да влезе и да опази това, което е останало в банката. Кажете вие като председател на парламента и като юрист на какъв закон се позовава премиерът с това искане?

ЦЦ:На предстоящи законодателни инициативи, които се очакват да бъдат внесени от народни представители, и призивът на премира бе по най-бързия начин те да станат факт като приет закон. За да се стигне до това обръщение, е направен анализът от последните няколко месеца, в който се вижда, че за съжаление, поради процедури, които са допустими, аз не казвам, че това забавяне е незаконно, защото съм далеч от мисълта, че магистратите ще си позволят да протакат, грубо казано, един такъв процес. Но ЯВНО СИТУАЦИЯТА Е ИЗВЪН ОБЩАТА СИСТЕМА НА ПРАВОТО и се налагат много по-бързи мерки, защото информацията, която изложи премиерът за това, че има риск от опазване, съхраняване имуществото на КТБ, което рефлектира върху възможността на държавата да си възстанови част от средствата, които в размер на повече от 3 милиарда и половина от държавния бюджет бяха дадени, за да се върнат гарантираните депозити на българските вложители, и не само български.

В-ща: Има обаче и тълкуване за това, че управляващите искат да вземат контрола, да го изземат от БНБ по отношение на КТБ.

ЦЦ: Щях да се изненадам, ако няма подобно тълкуване, защото каквото и да се направи от страна на…

В-ща: Така изглежда…

ЦЦ: Управляващите, винаги от страна на опонентите ни се подава репликата в подобна посока. Мисля,че това е несериозно и несъстоятелно. (…)

В-ща: Да ви върна в парламента и да поговорим за дисциплината, защото и Бойко Борисов заяви, че парламентът е панаир. Защо?

ЦЦ: Вчерашното му изявление не го схванах в подобен нюанс, а по-скоро…

В-ща: Не, не, репликата от заседанието на Министерския съвет.

ЦЦ: …По-скоро като място, където се случва политическият плурализъм. Това е единствената институция от всички държавни институции, в която е опозицията, и тук се чува гласът на опозицията.

В-ща: Фокусът отново ще бъде Народното събрание и това, което се случва в парламента. Всъщност точната реплика, която цитирах, беше тъкмо за оставките на министрите – “…защото виждате какъв панаир е в парламента”…

ЦЦ: Вероятно тук препратката към панаира е за многоцветност, за пъстрота на мненията. Да, такъв е българският парламент. 8 парламентарни групи, няколко политически, различни политически семейства. В този смисъл пъстротата е факт, а тя винаги препраща към удобна реплика.

В-ща: Към идеята за панаир.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране