14.10.2016 | 21:45
Градове като китки, нула като забележки, премиер като слънце
Музо, възпей оня гибелен гняв на Мухобойко

14 октомври 2016. Извънреден брифинг на Михобойко в НС.

***

Бойко Борисов: (…) Те тласкат страната към хаос. Много честно казахме – на 6-и, ако ГЕРБ не е първа политическа сила, значи има други мнозинства. Добре дошли са, конституционно е уредено. Това е демократичното (с омерзение) – да дойдат да управляват! Ма не може ние да събереме 3,7 млрд. повече от контрабандистите, с тях да правиме огради, да пращаме армия, да докарам 160 млн. евра от Брюксел, да докарам европейска полиция на границата да стои – и някой да ми казва, че трябва да пази България по-добре от нас. Кой!? Кой е този, който ще я пази по-добре от нас?! Какви мнозинства ще направят в следващия парламент? Виждате всички социологически агенции. Щото ние, дръпнеме ли се на 6 ноември, ако не сме първи, ГЕРБ няма да участва в никакво мнозинство след това. И когато тези се упражняват на нашия гръб, откъде-накъде реформаторите ще ми се правят на опозиция днеска тука?! Седем министри! Откъде накъде ние с Горанов и Бъчварова събрахме 223 млн. повече за учителите, и някой ще каже, че Дани Кирилов предложил квадратчето (с опцията “Не подкрепям никого – б.р.) – абсолютна лъжа. Аз бях там. Това е стопроцентна лъжа. Или някой ще си има заместник-министри, министри, управляващи на моя гръб, и ГЕРБ само ще си носи пасиви в парламента ли?! Това няма да го допусна по никакъв начин вече! Търпението ми се е изчерпало.

И групата (ПГ ГЕРБ) днеска иска да преформатирам правителството. Или реформаторите ще дойдат и ше държат като управляваща коалиционна партия, или довиждане! Ясно и точно. (Гербавият депутат Георг Георгиев, който стои зад оратора, избухва и предизвиква верижен взрив от овации.) Повече с тях няма да се занимавам! Откъде-накъде те ще ми лицемерят на Министерски съвет и дума няма да казват, а техните депутати ще ми се правят на опозиция?! С кое ГЕРБ го заслужава това? С кое заслужаваме ние да ни бият всеки ден по главата, че нещо нередно имало – в единия случай заради националисти, в другия заради реформатори, в третия заради, че ДПС ни подкрепили. ДПС си имат своя тактика. Който ги покани в управлението, него подкрепят. Видяха, че с ГЕРБ няма да стане, нормално е да си търсят излаз през друга партия. Не мога да им се сърдя. Когато ни беше важно, са ни подкрепили и аз съм им благодарил. (…)

Щото все пак искам да знаят българските граждани, че ние в БНБ имаме около 18 млрд. евро като държавен резерв и близо 13 млрд. лв. във фискалния резерв. Някой явно се е прицелил, пак иска да събори нещо, да открадне тея пари. Или да върне контрабандистите. Щетата за 2 години е 3,7 млрд. Къде е отивала, нека да си кажат. При нас със сигурност не е, защото сме я разбили. Така че, надявам се парламентарната група да бъде много единна. Само добри неща сме направили, само добри! Няма един, който да може да излезе, от тези срещу нас, да каже, че е направил повече. Направихме градовете като китки. Фондове! Утре ще излезе Сметната палата – нула имаме забележки европейската. Кое не сме направили? Кое не сме направили от максимума, който можеше да се заложи? И аз, сега като ми разказаха как са се държали тука депутатите от нашите подкрепящи партии, аз се изумих. Щото при мене като идват, те са много мили и любезни хора. Първи приятели! Страшно хубаво е всичко. Тука разбирам, че се правят трибунки и се обяснява как ГЕРБ са виновни! За кое?! Да не би ГЕРБ да продаде мините “Бобов дол”, та сега да им нося аз пасивите?! А?! “Белене” кой го направи, та да им нося пасивите?! (…) Възложил съм на ПГ още днес-утре, когато намерят, г-н Главчев да ги потърси, да седнат депутатите на РБ и ако искат да участват в правителството, да бъдат единни в парламента. Иначе това не е коалиция. Коалициите се правят на базата на мнозинство в парламента – и тогава се прави кабинет! (…)

Журналист: Г-н Борисов, казахте, че са 7 министрите на РБ. Кои са тези седем министри? Щото има спор – кои са на РБ и кои са на ГЕРБ?

ББ: Ще видите, ако не се разберем! Благодаря.

1 коментар

  1. Пешо каза:

    Някой разбра ли нещо от тоя словесен буламач? Аз, бога ми, колкото и да се мъча, не мога нещо да схвана мислата на гражданина от Банкя, да се свети Името МУ…Оратор!!!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране