11.05.2016 | 0:01
Хаос с импийчмънта на Русеф
След опит за анулиране на процедурата Сенатът решава днес дали да отстрани от власт бразилския президент

Тотално объркване настъпи в бразилския Конгрес във връзка с процедурата по импийчмънт на президента Дилма Русеф. Временно изпълняващият длъжността председател на долната камара на Конгреса Валдир Мараняо отмени решението си за прекратяване на процедурата за отстраняване на президента Дилма Русеф, съобщи „Франс прес“. Агенцията определи този ход като поредния обрат в политическата криза, която тресе Бразилия.

Самият той заяви в съобщение, че „ревизира решението“ си от понеделник за отмяна на проведения от депутатите вот през април, официално поставил началото на процес за отстраняване на държавния глава от длъжност. Председателят не посочи причините за внезапната промяна на решението си.

По-рано Мараняо призова за ново гласуване в долната камара, тъй като държавният глава не е получила право да се защити. Той обяви, че решението му е в унисон с конституцията на страната.
Валдир Мараняо стана временен председател на долната камара на бразилския Конгрес, след като миналата седмица Върховният съд отстрани от длъжност Едуардо Куня заради обвинения в корупция. Именно той бе човекът, който стартира процедурата по искане на импийчмънт срещу Дилма Русеф.

В същото време председателят на бразилския Сенат обяви, че не признава решението на Мараняо за прекратяване на импийчмънта срещу Русеф. Ренан Калхейрос отхвърли решението на Мараняо, като определи намесата му като „игра с демокрацията“. Калхейрос обяви, че работата на Сената по отстраняването на президента ще продължи въпреки това.

Експерти по конституционно право обясниха, че решението за отмяна на процедурата няма правна стойност, тъй като така или иначе въпросът с импийчмънта на държавния глава вече се разглежда в Сената. Днес се очаква той да гласува процедурата. Ако Сенатът реши да отстрани Русеф от власт, тя ще бъде свалена от поста за 6 месеца, докато продължава процесът. Функциите й ще бъдат поети от вицепрезидента Мишел Темер, който е лидер на бившия коалиционен партньор на партията на Русеф.
През последните месеци Бразилия е разтърсвана както от политическа, така и от икономическа криза. Мотивите за импийчмънт на Русеф са, че е фалшифицирала държавния бюджет, за да успее да постигне заложените от Конгреса финансови цели за 2015 г.
Миналата седмица бразилският президент с български корени за първи път бе замесена официално в корупционния скандал с държавната петролна компания „Петробраз“, след като главният прокурор на Бразилия поиска от Върховния съд да позволи разследване срещу Русеф за възпрепятстване на правосъдието.
От своя страна бразилският президент отхвърля обвиненията и определя действията на опозицията като опит за преврат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране