26.03.2018 | 3:20
Хиляди на протест в Загреб срещу Истанбулската конвенция
Протестът на хърватите е срещу "социалната роля" на пола

Многохиляден протест изпълни улиците на Загреб с призив да не се ратифицира Истанбулската конвенция. Премиерът Андрей Пленкович и правителството решиха тази седмица да предложат документа за ратификация в парламента. Хърватите обаче мигновено се вдигнаха на бунт и се обявиха против. Срещу конвенцията излезе с позиция и Католическата църква в страната.

Протестът на хърватите е срещу „социалната роля“ на пола. Припомняме, че и у нас точно това определение предизвика вълна от политическо и обществено недоволство и накара премиерът Бойко Борисов да оттегли документа от Народното събрание.

Ройтерс отбелязва, че опонентите на документа подкрепят защитата на жените от насилие, но се опасяват, че определението за джендър прокарва пътя за признаването на транссексуалните и траджендърите като отделна категория. По сходни причини през последния месец още две държави отхвърлиха Конвенцията – България и Словакия, коментира агенцията.

Протестиращите в Загреб носеха огромни плакати с надписи „Спрете Истанбулската конвенция”, „За суверенна Хърватия”и „Това е предателство”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране