03.07.2023 | 10:40
Хората на плаж „Градина“ се разминали със страшна трагедия, хеликоптерът висял на метри над главите им?
Свидетел на опасния полет разказа как летящата машина едва не забола нос във водата, а плажът бил препълнен

Най-много на десет метра над главите на хората летя хеликоптерът и имаше човек, който висеше отвън. Това каза пред Нова телевизия Васил Марчев, който станал свидетел на опасния полет над плажа на къмпинг „Градина“ край Созопол.

На въпроса дали си е помислил, че хеликоптерът може да падне върху хората и да предизвика трагедия, той отговори, че тази страшна мисъл му е хрумнала, когато летящият апарат се е наклонил много ниско над водата.

„Беше доста стресиращо. Много хора имаше на плажа. Мислихме си, че ще падне във водата“, заяви Марчев.

„Бяхме застанали на плажа, за да гледаме изгрева на слънцето на Джулая. Имаше до нас наблизо парти. Появи се тогава хеликоптер, който мина два пъти над вода, като единият слезе много близо с носа над повърхността. Може би бе на около 2-3 метра над водата, а след това изведнъж ускори нагоре и мина много близо над плажа“, разказва той.

„Завиваше зад караваните. Много хора имаше на плажа. Беше стресиращо за малки деца в 5 часа сутринта да чуват такива звукове, хеликоптер да минава и да ги буди“, каза още мъжът.

Трябваше при Цеца Алексова да е и представител на фирмата, която е била организатор на този рекламен, демонстрационен и опасен полет, каза пък водещата на „Здравей, България!“ по Нова телевизия Мира Иванова.

„Писал е преди минути съобщение на нашия продуцент, че няма да спази уговорката, която имахме“, добави тя.

„Дъждовното време явно отказа организатора на този полет. Имахме уговорка още в 6:30 часа да се видим тук, но преди малко ми писа и на мен“, каза пък кореспондентът Цеца Алексова.

„Оказа се, че му е нужно слънчево време, за да изглежда по-добре участието му“, добави тя.

„Току-що получих съобщение от организатора на поета Валентин Илиев. В него се казва, че са взети са всички мерки за безопасност и по никакъв начин не е имало опасност за хората. Изхвърлените неща от хеликоптерът не са предмети и всичко е съгласувано с концесионера“, заяви Алексова.

Илиев пък твърди, че банкнотите са били от биоразградима хартия, на която процесът на разграждане се ускорява бързо след намокряне. „И да не спреш на знам „Стоп“ е нарушение на закона. На празен път, където няма коли… бих се замислил. Не мисля, че всеки закон може да се прилага дословно“, каза още той пред камерата на Нова телевизия вчера.

Кореспондентът на бТВ Лора Стаматис също сподели, че Валентин Илиев й е изпратил съобщение, в което твърди, че целта на каскадата е да пресъздаде кадри от филм.

„Искаме да уверим обществеността, че се взети всички необходими мерки за безопасността на показващите се хора от хеликоптера, като за целта са наети професионални каскадьори“, добавя той.

Журналистът от  списание „Клуб Криле“ Димитър Ставрев пък каза в „Тази сутрин“ по бТВ, че е имало опасност за хората на плажа при ниското прелитане не хеликоптера.

„За двигателни летателни апарати не трябва да се лети под 300 метра над населено място. Целта е, ако откаже двигателят, да има възможност да кацне безопасно в режим на авторотация. Може да се дискутира дали плажът е населено място, но очевидно е имало много хора. Би трябвало тази презумпция за безопасност да се спазва“, коментира експертът.

Той уточни, че ако двигателят на хеликоптера беше отказал, той щеше да се вреже в тълпата от хора.

По думите на Ставрев основна отговорност в случая носи командира на полета и най-вероятно той ще понесе отговорност за нарушенията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране