08.07.2016 | 22:31
Христо Бисеров е оправдан за втори път
Ексдепутатът бе обвинен за неплатени данъци за близо 26 000 лв.

Бившият зам.-председател на ДПС и парламента Христо Бисеров бе оправдан за втори път по обвиненията, че укрил доходи и данъци. Софийският апелативен съд изцяло потвърди решението на първата инстанция. Ексдепутатът бе обвинен за неплатени данъци за близо 26 000 лв., нарушаване на валутния закон с недекларирани сделки, както и че не е отчел пред Сметната палата пари по сметки в Швейцария на обща стойност 700 960.60 лв.

Делото завърши само за ден. Основна роля изигра съдебната поръчка, която прокуратурата изпрати до Швейцария. В отговора бе записано, че швейцарската страна не счита за престъпление това, в което е обвинен Бисеров, и затова отказва да отговори. Държавното обвинение писа два пъти. След второто писмо бе получен отговор, според който: „в швейцарското право не съществува съответна наказателноправна норма, която да разглежда като наказуемо поведението, в което се обвинява Бисеров – в писмена декларация до финансова служба да премълчи наличието на банкови сметки в Швейцария и по този начин да наруши Закона за прозрачност на имуществените активи на лица, заемащи важни държавни постове. Посочено е, че съгласно швейцарското законодателство и необявяването на имущество и в данъчна декларация не представлява наказуемо деяние“.

Делото срещу Бисеров започна със скандал още през 2013 г. Тогава той внезапно напусна парламента няколко часа преди да му повдигнат обвинения, а след това се появиха съмнения, че към него е имало теч на информация за намеренията на прокуратурата. Първоначално Бисеров получи обвинения за пране на пари заедно с доведения си син Ивайло Главинков. Впоследствие обаче останаха само тези за данъчните престъпления и декларирането на пари.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране