30.08.2017 | 0:01
Хванаха втора партида от 500 кг яйчен прах с фипронил
С част от нея направили още 12 500 кг опасен сладолед

Хванаха втора партида от 500 килограма яйчен прах с фипронил, доставена от Германия. Това съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХ). Почти цялото количество – 407 килограма било открито в склада получател и веднага било насочено за унищожаване, уточняват от ведомството. Останалите 93 килограма яйчен жълтък на прах обаче били вложени в направата на 12 500 кила сладолед, който също е забранен и изтеглен от пазара.

Само преди броени дни стана ясно, че с други 500 килограма от опасния прах са били направени 34 тона сладолед, торти и майонеза. Партидата яйчен прах с фипронил е пристигнала у нас през март и до 18 август и не се е знаело за отровата в нея.

Тогава от ЕС се получава нотификация за наличието на инсектицида в хранителния продукт. За това време от 500-те кг, дошли от Германия, са останали неизползвани само 65 кг, останалите 435 кг са вложени в сладоледа и майонезата.

От земеделското министерство обясняват, че на 28 август 2017 г. Европейската комисия е потвърдила изготвеното от Агенцията по храните известие по системата за бързо предупреждение RASSF като последващо действие. С това всички държави членки са информирани, че и друга партида яйчен жълтък на прах е замърсена с фипронил и е разпространена на общия европейски пазар.

Същевременно с цел недопускане на българския пазар на замърсени с фипронил яйца и яйчни продукти, в момента се извършват проверки на фермите за добив на яйца, на складовете за търговия с яйца и яйчни продукти, на предприятията за производство и преработка на яйчни продукти в страната. Всяка постъпваща в България пратка яйца и яйчни продукти с произход ЕС, за която няма предоставени доказателства от лабораторно изпитване за отсъствие на замърсяване с фипронил ще бъде подложена на лабораторен анализ, категорични са експертите.

Аналогични мерки се прилагат и към производителите на яйца и яйчни продукти с български произход. Вече е наличен първият резултат от анализ на яйца с произход Полша, който е отрицателен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране