31.12.2022 | 17:06
И арестът на Горанов е обявен за незаконен
Бившият финансов министър също спечели делото срещу задържането си през март

И арестът на бившия министър на финансите Владислав Горанов е бил незаконен. Това гласи решение на Софийския администратиен съд от 29 декември.

„Съдът оставя в сила решение № 1920 от 30.05.2022 г., постановено по анд № 3733/2022 г. по описа на Софийския районен съд, НО, 12 състав, с което е отменена заповед за задържане на лице рег. № 3286зз-5/17.03.2022 г., издадена от К. М. – разузнавач при Главна дирекция „Национална полиция“, пише в решението, което е окончателно.

Решението потвърждава доводите на предишни инстанции, че в заповедта за задържане „не са посочени осъществилите се факти“, които да доказват, че Горанов е извършил престъпление. Припомня се, че арестът на Горанов е бил на основание член от Наказателния кодекс, който е за изнудване, но същевременно МВР не е разполагало „с данни, от които може да се направи предположение за извършено престъпление“.

„Настоящата инстанция не споделя релевираното в касационната жалба възражение, че са били налице данни за извършено престъпление към момента на издаване на процесната заповед“, се казва в решението на Софийския административен съд, който споделя и извода на Софийския районен съд „за незаконосъобразност на оспорената заповед поради несъответствието с целта на закона и нарушение на принципа за съразмерност по чл. 6 АПК“.

Владислав Горанов бе арестуван на 7 март, също както лидера на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов и пиара на партията Севделина Арнаудова. Домовете на тримата бяха обискирани, а самите те бяха отведени в 7-о районно по разследване на Националната полиция, че са изнудвали намиращия се в Дубай бивш хазартен бос Васил Божков.

Тримата бяха държани 24 часа в ареста и в крайна сметка не им бе повдигнато никакво обвинение, след като прокуратурата прецени, че няма доказателства за повдигане на обвинения.

Впоследствие Борисов и Арнаудова обжалваха пред съда заповедите за задържането си. В края на август съдът окончателно обяви ареста на Борисов за незаконен, а на ноември съдът взе същото решение и за ареста на Арнаудова. Делото на Горанов срещу ареста бе последното от тази поредица.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране