08.06.2015 | 0:06
И “Енерго-Про” съди България, искът на EVN е за 1 млрд. евро
Делото е заведено в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка

Чешката енергийна компания “Енерго-Про”, която доставя ток на Североизточна България, е завела арбитражен иск срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка (ICSID). Жалбата е заведена на 26 май 2015 г., става ясно от сайта на организацията, но все още не е конституиран състав, който да я разгледа.

Не е ясно какви са претенциите на “Енерго-Про”, но това е вторият иск пред Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка срещу българското правителство в областта на енергетиката след заведения на 19 юли 2013 г. от австрийската компания ЕВН, която съди държавата заради незащитени нейни инвестиции.

Искът на ЕВН може да надхвърли 1 млрд евро, като претенциите на австрийската компания са свързани както с определяните от енергийния регулатор цени за бита, така и по дължими но НЕК суми за задължителното изкупуване от електроразпределителното дружество на енергията от възобновяеми източници. В момента върви разглеждането на аргументите на двете страни в спора, като последно през април 2015 г.  назначеният състав на ICSID е поискал допълнителна информация по казусите.

“Енерго-Про” също обяви през юли 2013 г. намерението си да съди България заради определяните тарифи за домакинствата. Тогава дружеството предложи на държавата доброволно да се разберат за формирането на цената на тока от 1 август 2013 г. и предупреди, че в противен случай ще заведе дело в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове, заради това, че България нарушава международното право, Европейската енергийна харта и договора си с Чехия за насърчаване и взаимна защита на инвестициите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране