20.08.2015 | 20:14
И медът в буркана, и жилото да го няма – не може!
Живописно мнение за бежанците

Анна Цолова, НТВ: Какво България трябва и може да направи (по въпроса с евентуалното връщане на бежанци, стигнали до Германия, но влезли в ЕС през България)? Отдалече Нидал Алгафари ще разкаже.

Нидал Алгафари, режисьор, полусириец: Първо, кризата в Ирак не я създаде иракският народ, а я създадоха една огромна коалиция, в която участваше и българската армия… Разрушиха един режим, който – добър или лош – държеше тия хора. Тогава не е имало такава вълна от емигранти или бежанци към Европа. Не може ти да искаш да си хем в меда, хем да не искаш жилото. Те си го постигнаха това нещо. Какво дириха всичките тези там да го свалят тоя режим? Средства за масово унищожение – не намериха. Терористи – не намериха. Не знам кво – не намериха. Единственото, което намериха, е петрол, но то си е ясно, че беше там. Разбиването на тази държава Ирак – и оттам вече започна разбиването и на Сирия, евентуално и на Турция, ще доведе до една огромна бежанска вълна. Не може държави като Англия, като Франция, които колонизираха в продължение на много години тези държави, които им изсмукваха богатствата на тия държави, и до ден днешен го правят, сега да казват – искаме само доброто, ама лошото не го щем. Някакси не се връзва.

Анна Цолова: Германия ще връща бежанци в България. Говори се за около 4 500 души. Наскоро отново гледах репортажи, че и в момента местата за настаняване на тия нещастни хора изнемогват, късат се по шевовете, освен че са съдрани от мизерия.

Нидал Алгафари: …Повечето са емигранти, не са бежанци. Идват в България като транзитна зона, за да стигнат до Германия. Може да ги връщат сто пъти от Германия, те пак ще се върнат там. Защото там имат осигуровки, които са по-силни. Там имат възможности и техни роднини повече там. Там имат по-голяма общност, която е ислямска, да живеят. Работа в България нямат. И няма да останат. И го доказват вече няколко пъти. Колко пъти ги връщаха къде ли не – и те пак се връщат в Германия. Това не е проблем. Проблемът е всичките тези хорица, които идват от тези места там, е да си намерят малко по-добър живот. За съжаление в България малко трудно ще го намерят. Затова го търсят в Германия. Търсят го в Англия. Търсят го във Франция.

Димитър Стоянов, бивш атакист и евродепутат: Тоест те търсят много по-добър живот и остават недоволни от това, което намират тука. В Италия, имаше едно видео как горят общежитието едни младежи, забрадени, една банда от 50 души, горят в общежитието дюшеците, на които са настанени. Забулили се и викат “Аллах акбар”. И вдигат бунтове на практика. Значи, ако са дошли за това, просто нямат място тук…

Нидал Алгафари: Не, не са дошли за това.

Димитър Стоянов: Ами защо го правят?

Нидал Алгафари: Еми защото са келеши. Защото са малки момчета. Тези хора, които идват към тези държави – те трябва да си вземат това, което им го взеха. В продължение на повече от сто години ги грабят. И големите корпорации, които са и немски, и френски, и английски. Не може да грабиш тоя народ, да го обезкръвяваш откъмто богатство и откъмто политика, и всичко, и в един момент да кажеш: извинявам се, не ви ща! Ми няма! Щеш не щеш, ти ще ги приемеш.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране