24.10.2018 | 17:08
И третият вот срещу „Борисов 3” не успя
Волен, "Воля" и "независимите" са против падането на правителството

Вотът на недоверие срещу правителството „Борисов 3” очаквано не успя. 99 „за” срещу 133 „против” бяха гласовете за падане на кабинета. Самият Бойко Борисов не се яви в парламента. Отсъстваха и вицепремиерите от „Обединени патриоти” Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Това бе трети вот на недоверие срешу правителството, като този път той бе за „провал в здравеопазването“ и бе инициран от „БСП за България“. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че 133 депутати са подкрепили кабинета, което е повече в сравнение с предишни гласувания.

Направи впечатление, че 12-те народни представители от партията на Веселин Марешки „Воля“ подкрепиха твърдо кабинета и гласуваха символично „против“ вота, а не с „въздържал се“, каквато е меката опция. Това бе странно на фона на изказването на Марешки минути по-рано от парламентарната трибуна, когато с декларация поиска оставките на вицепремиерите Симеонов и Каракачанов.

Друга ключова подкрепа дойде от размирните „Обединени патриоти”. 26 от 27-те депутати от формацията на ВМРО, „Атака” и НФСБ бяха „за”. Един не гласува, но засега не е ясно кой е той. Така или иначе и трите формации бяха единно зад правителството.

Лидерът на „Атака” и все още водач на парламентарната група Волен Сидеров бе в залата, но веднага след гласуването напусна сградата на парламента през един от страничните изходи.

Единствените, гласували „за” падане на правителството, бяха ДПС и „БСП за България”. От формацията на Доган гласуваха 24 от 25-те им народни представители. Отсъстваше отново емблематичният депутат Делян Пеевски.

Двамата, нечленуващи в парламентарни групи – Ангел Исаев и Спас Панчев, също гласуваха „против“ падането на правителството.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране