21.08.2015 | 11:53
Има картел за горивата, цената на бензина трябва да е 1.8 лв
Бойко Борисов се закани да оправи “ударно“ сектора

Цената на литър бензин с акциз и ДДС излиза около 1.8 лева, обяви в петък пред Нова телевизия шефът на Агенция “Митници“ Ваньо Танов. Според него има картел между различните вериги на пазара, защото бензинът се продава 45 стотинки по-скъпо, а разликите в крайните цени между търговците е незначителна.

Според него не е трудно да се създаде картел на пазара, големите вериги са се разбрали, а малките са се съгласили с условията. Ваньо Танов допълни, че картелът е причината горивата да остават на една и съща цена, докато петролът да поевтинява до рекордни нива. Той обясни, че продължава ревизинното производство в “Лукойл Нефтохим” и за момента не може да коментира нищо по случая.

В петък пак пред Нова телевизия премиерът Бойко Борисов се закани “с ударни промени в наредби и организацията на работа“ държавата ще вкараме в ред търговията с горива. Той пак каза, че проверките от миналата седмица са показали, че нарушенията се извършват от всички на пазара.

“Големите вериги внимателно мълчат, защото знаем повече, отколкото казваме. Те много ще приветстват новите мерки, защото няма къде да ходят да не ги приветстват”, каза Борисов.

Според него дори най-модерните колонки за гориво се манипулират по електронен път от “същите негодници, които крадат колите”. В момента екип от прокурори, ДАНС, митници и НАП, анализират данните от проверките и е рано да се обявят данни, обясни той.

Премиерът каза, че поводът държавата да се захване със случая е разминаване между излезлите от акцизните складове горива и приходите от ДДС от продажби.  Още преди два дни Борисов каза, че приходите за хазната от горива са намалели в сезона на най-голямото потребление.

Той поясни, че от два месеца се подготвя всичко, като първо е проследен пътят на горивата от ДАНС. “Много сме били за бой през времето”, обясни Борисов, като допълни, че пазарът с горива е оставен почти без контрол. Премиерът обяви още, че скоро ще се съобщи и за сериозни нарушения при търговията с газ, като ще е разкрие “какво се слага в бутилките”.

1 коментар

  1. f15 каза:

    Абе какви картели всичко идва от правителството !!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране