15.12.2018 | 20:54
Интерпол не издирва Арабаджиеви! Защо?
Имената на задочно обвинените бизнесмени не фигурират в сайта на Международната организация на криминалната полиция

Три месеца и половина след като Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха обвинени задочно, а адвокатът на сина им каза, че се прибират до дни, двамата не са в България, а имената им не са в списъка на издирваните, качен на сайта на Интерпол, съобщава „Дневник“. Имената на всички обвинени по т.нар. дела с обществен интерес през последно време и обявени официално от българската прокуратурата за издирвани от Интерпол са на интернет страницата на организацията – Евелин Банев – Брендо, братя Галеви, Цветан Василев, Димитър Желязков – Митьо Очите, избягалия от Софийския затвор Радослав Колев и др.

Арабаджиеви са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група, укриване на данъци и пране на пари. Според интернет страницата на международната полицейска организация има две причини, според които имената и снимката на издирван не са публикувани – не е искано издирването му или изискващата страна е поискала за червената бюлетина (за издирване) да знаят само разследващите органи на другите държавни членки в организацията. Искането на България Интерпол да издирва Арабаджиеви беше многократно и публично прокламирано от прокуратурата.

На сайта на Интерпол са имената на обвинени българи, чието местонахождение е известно като бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, който е в Белград и се е явявал няколко пъти пред местния съд, който разглежда искането за екстрадицията му, както и Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, който е в турския арест. Сред издирваните българи е и Георги Станоев, известен като Малката Бирма, той се издирва заради разследване срещу престъпна група за нелегални цигари. Акцията срещу Станоев, баща му – Евлоги Станоев, Голямата Бирма и брат му Антон Станоев, се проведе след тази срещу семейство Арабаджиеви.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране