17.01.2017 | 12:39
Истерията на Плевнелиев продължава: Тръмп не разбира ЕС и не е морален компас
САЩ били гарант за сигурността на Европа

Росен Плевнелиев критикува американския президент Доналд Тръмп, който според него не разбирал ЕС. “Тръмп може и да направи американската икономика по-богата и по-силна, но той не е морален компас за хората. Какво избираме – пари или ценности? Тръмп е символ на глобалния възход на национализма, той не вярва в европейската интеграция, за съжаление вярвам, че не я и разбира. Руският президент също не вярва в европейските ценности и интеграция и отдавна се опитва да дестабилизира ЕС. Сериозни щети вече бяха нанесени, по-лошото тепърва предстои”, каза Плевнелиев.

САЩ са гарант за сигурността на ЕС, само така ЕС просперира и се превърна в икономически гигант и оттеглянето на безусловния американски ангажимент и гаранции, в комбинация с възхода на европейските популисти и националисти, ще дестабилизира допълнително Съюза, посочи още президентът по време на 11-ата годишна среща на правителството с бизнеса. Президентът каза, че е убеден европеец и за него ЕС не е външна политика, а неговото семейство.

Провеждах последователна проевропейска политика. Давах всичко от себе си за обединена и силна Европа, която да мине през кризите и да стане по-силна от тях, каза президентът. Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп заяви в интервю за британския в. Таймс и немския в. Билд преди ден, че “ако в различни части на Европа продължат да се стичат бежанци, ще е много трудно да се запази единството, защото хората са разгневени от това”.

Тръмп освен това каза, че Брекзит ще се окаже “голямо нещо” и други страни може да последват примера на Великобритания за излизане от Европейския съюз”. 2017 г. е критична за бъдещето на Европейския съюз. През 2017 г. ЕС трябва да се готви за нови шокове, предупреди Плевнелиев днес.

И допълни, че България е изминала дълъг път и не трябва да спира по средата. “Нима трябва да разрушим ЕС, за да разберем какво сме имали? ЕС не е формално обединение на държави или чиновници. ЕС е съюз за мир. Нашата мечта е мечта за мир. Мирът се постига чрез върховенство на закона, а не на силата”, заяви президентът. Според него модернизацията на България трябва да бъде кауза на всички правителства занапред и да не се поставя под въпрос.

Според него голямата заплаха за България е да се самоизолира под мотото – вижте колко е несигурно в ЕС – ние ли ще го оправям, дайте да не се караме с Путин, Меркел, Тръмп, да си живуркаме в ъгъла на историята и да си гледаме българското. “Който е пасивен, когато Европа се променя, ще предаде националния интерес”, каза Плевнелиев.

България бе остров на стабилност, незаобиколим фактор в региона за принципна външна политика, заяви още президентът Росен Плевнелиев, по време на 11-та годишна среща на правителството с бизнеса: “Накъде тръгва България: Вътрешните и външните предизвикателства, които ще определят посоката през 2017 г.”

Държавният глава изтъкна, че в над две трети от държавите дневният ред е друг – бедност, конфликти, раздори, суши и бедствия. В този смисъл ние българите трябва да си даваме сметка какво постигнахме и къде сме, за да го надградим и да вървим напред. Росен Плевнелиев припомни парчето на”Скорпионс” “Вятърът на промяната” и каза, че поколението, съборило берлинската стена, сега изгражда нови стени. Заплаха пред страната е у нас да дойдат политици националисти и популисти. Продължаваме да мечтаем, завърши словото си той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране