14.04.2016 | 22:38
Истински бунт в Македония! Народът въстана срещу политици мафиоти! (видео)
Хората искат незабавната оставка на президента

Десетки протестиращи нахлуха в кабинет на президента на Македония Георге Иванов и го опустошиха напълно, предава „Фокус“, цитирайки скопската телевизия „Телма”.Според телевизията през прозореца са изхвърлени всички мебели и документи на президентството. На много места се виждат да горят купчини от документи и счупени шкафове. Демонстрантите скандират „Превзехме крепостта” предава „Телма”.

Според медии става въпрос не за сградата на президентската институция, а за офис-приемна на Георге Иванов в центъра на столицата.

Още днес през деня от разлини точки на страната пристигаха новини за масови недоволства срещу решението на президента Георге Иванов да бъдат спрени разследвания срещу политици от властта и опозицията в страната, предава скопското електронно издание „Фактор”.

41 решения за спиране на законодателно преследване и едно решение за помилване на вече осъдено лице са били изпратени в македонския „Службен весник” („Държавен вестник”), предава скопската тв „Сител. Според медията общата амнистия на президента обхваща общо 56 лица. „Сител” отбелязва, че опозиционният лидер Заев няма да отговаря нито за операцията „Преврат”, нито за вземане на подкуп в размер на 200 000 евро.

Според „Сител” Иванов е спасил и близкия до Зоран Заев Зоран Верушевски – въпреки незаконното подслушване, той ще отърве с няколко месеца прекарани в следствения арест. Спрени са всякакви наказателни действия срещу бившия президент и председател на СДСМ Бранко Цървенковски по аферата „Надежда”, помилвани са бивши функционери от ВМРО-ДМНЕ и ДПА. „Сител” отбелязва, че всички 56 помилвани са разпределени на 11 страници в „Службен весник” и между тях могат да се намерятмного лидери на политически партии, кметове, бизнесмени, бивши и настоящи министри и функционери от централната и местната власт.

Протестиращите, които вече втори ден изразяват недоволството си към решението на Иванов за прекратяването на разследванията, тази вечер завързаха сблъсъци с полицията, предаде електронното издание МКД. Имаше няколко ранени по време на опита на хиляди демонстранти да пробият кордона полицаи, препречващ им пътя към централата на партия ВМРО-ДПМНЕ.

Преди това те започнаха протеста срещу действията на Иванов под надслов „Няма истина, няма мир” пред сградите на Специализираната прокуратура и парламента.

Сблъсъците се изостриха пред сградата на парламента.  Именно днес излезе и пълният списък от 56 спрени дела, които включват както разследванията срещу управляващите от ВМРО-ДМПНЕ, така и тези срещу опозицията. Протестиращите искат оставката на Иванов, замразяване на процеса по провеждане на предсрочни парламентарни избори на 5 юни и формиране на експертно правителство, което да организира честен и демократичен вот.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране