08.05.2019 | 14:15
Иванчева и Петрова излизат от затвора
Делян Пеевски и Настрадин ходжа в пледоариите

Апелативният специализиран наказателен съд пусна под домашен ареста осъдените за подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Според магистратите няма риск те да се укрият или да извършат ново престъпление.

Преди произнасянето на присъдата прокурор Тихомир Стоев настоя вторинстанционният съд да не променя мярката на Иванчева и Петрова, които бяха задържани в съдебната зала на 15 април, след като получиха присъди от 20 и 15 години затвор.

Същественият въпрос е дали Иванчева има възможност да се укрие. Тя в момента е най-разпознаваемата личност – Иванчева е толкова разпознаваема, колкото е Делян Пеевски, обяви в пледоарията си новият адвокат на бившия кмет на Младост Десислава Иванчева – Николай Хаджигенов. Едва ли е проблем МВР, което разполага с бюджет от над милиард лева, да опази две 40-килограмови жени, заяви още защитникът. Неговата колежка Генчева, подчерта че по време на 4 месечния си домашен арест преди произнасянето на присъдата от 20 г. затвор, Иванчева е била проверявана по два-три пъти на ден в дома си.

За нас домашният арест беше лукс, много ценен. Не сме си и помислили да го нарушаваме, заяви Иванчева в съдебната зала. Тя подчерта, че на 21 и 22 май й предстои операция, която не само не пречи на ин витро процедурите, но и ще й позволи да има дете. Бих помолила за вашето снизхождение да промените мярката ми задържане под стража, каза Десислава Иванчева пред съда.

В решението си за задържането ни под стража специализираният съд говори за “евентуално укриване”, но това е като Настрадин ходжа, който бие детето си преди да счупи стомната, каза пък Биляна Петрова. Тя призова съдът да промени задържането й под стража с домашен арест и с доводите, че в Сливенския затвор няма възможност да подготвя личната си защита, а дъщеря й има нужда от нея в най-важната година от живота й. Предстоят й матури, абитуриентски бал, университет, обясни Биляна Петрова. Тя също подчерта, че проверките на униформените са били ежедневни в дома й: Не смеех да вляза в банята преди 22 часа, да не би да не чуя звънеца, призна Петрова.

Специализираният наказтелен съд пропуска, че Иванчева и Петрова са със запорирано имущество, те няма как да се укрият, заяви и Емануил Йорданов, защитник на Петрова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране