27.09.2017 | 15:37
Иво Христов четял секретни шифрограми за F 16 без да има допуск до класифицирана информация
Шефът на кабинета на Румен Радев осми месец отказва да поиска достъп до секретни документи

Нов скандал с президентската администрация за пробив в националната сигурност гръмна от парламента. В специално изявление депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров разкри, че е засечена секретна шифрограма, която е изпратена до определени лица от висшата администрация на държавата, включително и до Иво Христов – шеф на кабинета на президента Румен Радев. Тодоров посочи, че въпросната шифрограма, която е с гриф „Секретно“, е пристигнала на 26 февруари тази година и е изпратена от посланика на българската дипломатическа мисия в САЩ. Става дума за  водени разговори с фирмата производител на самолетите  Ф-16.

Депутатът припомни, че през последните месеци многократно е поставял въпроса – дали Иво Христов има допуск до класифицирана информация, но никога до сега от „Дондуков“ 2 не са давали категоричен отговор. Тодоров представи отговор на ДКСИ, изпратен до него, от който става ясно, че шефът на кабинета на Румен Радев не е получавал достъп до класифицирана информация, нито е правил опит за получи такъв достъп. Според Антон Тодоров съществуват тежки съмнения, че в нарушение на законите Иво Христов получава и чете строго секретна информация, а това е сериозен пробив в националната ни сигурност и общата сигурност на НАТО  и ЕС.

От ГЕРБ вече са сезирали за скандала  главния прокурор, шефа на ДАНС и председателя на ДКСИ.

Трябва да се извърши спешна проверка и да се установи дали има теч на секретна информация и то по чувствителната тема за придобиване на нови изтребители  за българската армия. Има съмнения, че Христов е чел този документ и в някаква посока е изтекла информация по тази тема, касаеща националната ни сигурност, заяви депутатът. Антон Тодоров припомни, че преди време е изпратил по тази тема запитване до Румен Радев, но е получил отговор от 13 юни от главния секретар на президентството  Димитър Стоянов. В него той уверява депутата, че Законът за класифицираната информация се спазва стриктно=

При тази ситуация има два варианта – или този човек не е казал през юни истината, или в администрацията на президента са създадени условия за нарушаване на законите, касаещи националната ни сигурност, заяви Тодоров. Той припомни, че според правилата на президентската администрация, в чл. 13 ясно са посочени отговорностите на Иво Христов, но вече осем месеца той работи без класифициран достъп до секретна информация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране