26.02.2018 | 0:01
Изключиха социалист от Шумен, доносничил срещу партията
Необходимо е да се подобри съставът на съветниците от БСП по места, заяви Кирил Добрев

Националният съвет изключи от редиците на БСП Христо Николов, защото сезирал прокуратурата за партийното членство на Георги Георгиев, като й предоставил документи и видеозаписи от събрания. Припомняме, скандалът се разрази преди две седмици, когато Корнелия Нинова сезира главния прокурор Сотир Цацаров, че държавното обвинение и МВР са иззели неправомерно присъствени и делегатски списъци от местната структура на левицата. Георгиев, който кандидатствал за член на Комисията за противодействие на корупцията, скрил че е член на БСП, а Николов го издал.

Случаят беше представен от лидера на общинската организация Веселин Пенчев, който от името на ИБ на левицата в Шумен предложи Николов да бъде изключен. Част от мотивите са, че той е нарушил чл.11, ал.1 от Устава на БСП, според който задължение на партийните членове е да пазят доброто име на партията с поведението си в обществото.

По-голямата част от съботното заседание премина в кавги и разправии. Велислава Дърева и Янаки Стоилов попитаха защо е изтеглено от декларацията на БСП изречение за Народния съд. Стоилов отправи остри критики към ръководството на партията и го обвини в политическа неграмотност. Атанас Костадинов и Атанас Зафиров репликираха, че разпалва скандала в услуга на ГЕРБ. Когато в ГЕРБ има трус и БСП набира сила, винаги се намира някой вътре в нашата партия, който в услуга на управляващите да направи скандал, възмутиха се те. Бриго Аспарухов заяви, че толкова злобна реч срещу БСП отдавна не е чувал. Стоилов отвърна на удара, като разказа, че Аспарухов се хвалел навремето, че той е открил Бойко Борисов за политиката.

След успокояването на страстите пред НС беше представен анализ за общинската партийна организация в Казанлък, изготвен от работна група с председател Вяра Емилова. Проверката е заради конфликт между председателя й Станимир Стефанов, общинските съветници и МО на левицата в града. При дебатите в словесен дуел влязоха председателят на групата общински съветници Пламен Караджов, депутатът Донка Симеонова и Стефанов. Караджов и Симеонова смятат, че раздорите се коренят в междуличностни конфликти между част от общинското ръководство и съветниците. За оздравяването на организацията НС реши на 12 май в Казанлък да се проведе общинска конференция. От 20 март до 30 април трябва ще има пълен цикъл отчети и избори в ОПО, както и преглед на членския състав.

НС прие анализ за работата на общинските съветници от БСП с гражданите, участието им в заседанията на общинските съвети и позициите им по важни за населените места въпроси. В 123 общини съветниците на БСП се определят категорично като опозиция, в 134 левицата няма коалиционни партньори, а в 17 социалистите подкрепят кмет, издигнат от друга политическа сила.

Слабо е представянето ни в местната власт, заяви Кирил Добрев. Той определи като тревожен факта, че в 40 общини БСП няма свои представители в местната власт. “В 10-15 общини социалистите са подкрепили бюджетите на кметове от ГЕРБ. Има партийни организации, които отказват да участват и да организират местни избори”, посочи Добрев. Той е категоричен, че е необходимо да се подобри съставът на съветниците по места. Добрев уточни, че предстоят нарочни заседания на НС по тези проблеми и по кадровата политика на БСП.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране