16.08.2016 | 23:06
Изкуствена атракция, естествен интелект
Хоризонтална политика

Водещ, Bulgaria on Air: Сега в студиото е дамата, която управлява българския туризъм, и към нея ще зададем важните въпроси към днешна дата – 16-ия ден на август. Добре дошла казваме в студиото на Николина Ангелкова… Идвате ли с хубави новини? Така ви анонсирахме, надяваме се да започнем с данните, които можете да ни представите към днешния ден. И отразиха ли се по някакъв начин, за съжаление, терористичните атентати, събитията в югоизточната ни съседка Турция? Има ли туристопоток, насочен към нас?

Николина Ангелкова, министър на туризма: Данните наистина са много положителни и това може само да ни радва, защото туризмът е съществена част от българската икономика. (…) Разбира се, събитията, които се случват в международен план, за съжаление са доста неприятни, и в сектора предполагат различно пренасочване. (…)

В-щ: Министър Ангелкова, кои от чуждестранните туристи са най-голямата група? Ние сме свикнали, нали през соца бяха руснаците, следвани от чехи и германци. Сега как се движи тази картина?

НА: (…) Върнахме си руските туристи, БЛАГОДАРЕНИЕ И НА УСИЛИЯТА НА ПРЕМИЕРА, подкрепата на цялото правителство, която имам аз като министър на туризма. Защото туризмът все пак е хоризонтална политика и без общите усилия на колегите трудно можем да имаме тези положителни резултати. Към момента ръстът от руския пазар от 20 до 30%, казвам така, че варира, защото руският пазар в последните години става в последната минута в зависимост и от курса на рублата, който се променя. Но имаме изключително положително отношение, изключително сме активни на всичките ни целеви пазари. Включително и сега ни поканиха отново да бъдем държава партньор в Екатеринбург, в зимното му издание. Така че още повече да пренасочим вниманието на руските туристи към България. (…)

Водеща, Bulgaria on Air: …Една много хубава новина – Созопол всъщност е номиниран за най-добра европейска дестинация за 2017 г.

НА: Точно така.

В-ща: Замъкът в Равадиново пък е Топ 4?

НА: Да, на туристическите атракции пак в класацията European Best Destinations, което една изключително призната организация, която сътрудничи с Европейската комисия. Това е много голямо признание както за България, така изобщо за усилията, които се полагат в Созопол, и по принцип усилията, които са положени да се изгради замъкът в Равадиново като туристическа атракция, защото той изцяло е построен с частни средства, той не е някакъв исторически обект. И всъщност това е разликата и това дава основание и на Созопол да се гордее с тази награда, защото всички други замъци в класацията – те са исторически, те са съществували във времето, докато този – той е изкуствен, изграден е изцяло като туристическа атракция. Подчертавам тук, класацията на тази организация е свързана изцяло с туризма и това какви туристически атракции се предлагат в съответните страни, така че да се разнообрази туристическият продукт. Аз лично вярвам, че именно такива усилия трябва да бъдат насърчавани, за да може по този начин наистина максимално да разнообразим търсенето, а и да посрещнем очакванията и желанията на хората.

В-щ: Наистина, впечатляващ обект е замъкът, въпреки че, както казахме, е изкуствен! (…)

…Какви сигнали като финал постъпват, най-често можем да кажем? От какво се оплакват хората? Какво нередно виждат по Черноморието?

НА: …Като цяло има доста сигнали, които не са пряко в компетенциите на министерството. Те са всъщност масово, и ние ги пренасочваме към колегите, така че максимално да се реагира. Голяма част от сигналите са свързани с липсата на касов бон. Неслучайно работят тези екипи толкова активно по морето с данъчните и МВР. Това е едно от основните оплаквания. И ние веднага сигнализираме колегите. Това, което касае пряко компетенциите на министерството, всъщност е това, което ви обясних като цяло като сигнали. Разбира се, има и такива, които почти не попадат в ничии компетенции, като това колко много водорасли има в морето.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране