30.12.2022 | 14:42
Изнасяли с куфари парите за “Катаргейт” от луксозен брюкселски хотел
Куриер на милионите бил министърът на труда на Катар Али Бин Самих ал Мари

Бившата заместник-председателка на Европарламента Ева Кайли и спътникът й в живота Франческо Джорджи са използвали двайсетмесечната си дъщеричка за прикриване на прякото им участие в тресящата институциите на ЕС корупционна афера. Първи сторил това Джорджи, който на миналия 10 октомври бил отишъл в луксозния брюкселски хотел „Стайгенбергер Уичърс“ заедно с момиченцето в количка, за да си тръгне от там с детето и с натъпкан с пачки куфар. Когато пък на 9 декември полицаи арестуват Джорджи, преди да бъде задържана и тя, Ева Кайли звъни по телефона на баща си, излязъл на разходка с внучката, като го вика незабавно да отиде в дома u, за да вземе съхранявания там куфар с пари, плюс биберони, след което двамата да потъват вдън земя.

Информацията за използването на детенцето за заличаване на следи и унищожаване на доказателства за участието на гъркинята Ева Кайли и гаджето u от Милано Франческо Джорджи в скандала „Катаргейт“ бе разпространена след Коледа от разследващите далаверата брюкселски магистрати. Те предоставиха на медиите снимки и видеозаписи, на които се вижда ясно как Джорджи влиза в баровския хотел, тикайки детската количка, как се качва в апартамента на министъра на труда на Катар Али Бин Самих ал Мари и след това как излиза от там влачейки тролей. Става дума за същия куфар, който два месеца по-късно ще бъде иззет от бащата на Ева Кайли и в който ще бъдат открити към 600 хил. евро. Но в снимковия материал има и доказателства, разобличаващи нарочения за тартор на „Катаргейт“ бивш италиански евродепутат Антонио Пандзери. Той например влиза в апартамента на току-що пристигналия в Брюксел с частен самолет, под дипломатическо прикритие и с голяма охрана министър на труда на Катар Ал Мари, като носи явно празна чанта с форма на дипломатическо куфарче. Когато обаче Пандзери си тръгва, въпросното куфарче изглежда яко натъпкано с пачки евро.

Точно месец и половина по-късно след получаването на „кеша“ от куриера – министър, Ева Кайли произнася в Европарламента пламенна реч в защита на Катар, като го обявява едва ли не за идеал в охраната на труда и защитата на правата на работниците – мигранти. Това е своеобразна реабилитация на страната пред лицето на Европа, след като Доха е многократно критикувана по двата пункта и обвинявана за нелепата смърт при строежа на съоръженията за отминалото световно футболно първенство на близо 6000 чуждестранни работници. От заличаването на обвиненията, което Кайли на практика прави, зависи по-нататъшното сътрудничество на Доха с ЕС в редица области като например увеличаване на търговския обмен, облекчаване на визовия режим и т. н. А според брюкселските магистрати „авансът“ за услугата е бил получен от „кликата“ на Антонио Пандзери точно на 10 октомври в хотел „Стайгенбергер Уичрс“.

Магистратите на съдия-следователя Мишел Клез, които разнищват безпрецедентния скандал, били уличили според брюкселските медии Ева Кайли в опит да унищожи доказателства за участието u в „Катаргейт“ – вместо да позвъни в полицията, когато намира в дома си куфара с пари, за който твърди, че не знаела нищо, тя повикала баща си, за да го потули…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране