14.09.2017 | 18:47
Изнервяща ситуация за Брюксел
Обединените патриоти в председателството на Съвета на ЕС

От статия на Хари Купър в европейския “Политико”

Среди в Брюксел са притесняват от участието в председателството на Съвета на ЕС, което България ще поеме от януари, на Обединените патриоти (ОП) – група от три крайнодесни партии в коалиционното правителство на България.

Представителите на ОП използват расистка реторика спрямо ромското малцинство, обявяват се за насилие над мигранти и публично изразяват съмнение, че причинените от човека изменения на климата са проблем. Един от лидерите – вицепремиерът Валери Симеонов, публично описа ромите като “свирепи маймуни”.

Друг – вицепремиерът Красимир Каракачанов, заяви наскоро, че ЕС и НАТО трябва да спрат мигрантите да влязат в Европа “със силата на оръжията, ако е необходимо”. А номинираният от ОП (от квотата на “Атака” – бел. ред.) министър на околната среда Нено Димов, който ще ръководи Съвета по околна среда, заяви през 2015 г., че изменението на климата е “въпрос повече на манипулация, отколкото на сериозна загриженост”.

Министрите от ОП ще председателстват институциите, свързани с европейския единен пазар и екологичната политика. Правителството, в което те участват, ще ръководи дебатите по чувствителни теми, като се започне от политиките за предоставяне на убежище до разходните приоритети на ЕС от 2021 г.

“Във време, когато Тръмп защитава нацистки симпатизанти, трябва да гарантираме, че председателството на Съвета на ЕС показва, че няма място за фашистки идеи в Европейския съюз”, каза Ги Верхофстад, лидер на Алианса на либерали и демократи за Европа, като допълни, че евродепутатите ще “следят отблизо” ОП.

По повод реториката на ОП комисарят по правосъдието Вера Юрова, която отговаря за насърчаването на интеграцията на ромските общности в Европа, заяви: “Това е абсолютно неприемливо… аз съм изнервена от тази ситуация.” Тя каза още, че ще бъде в “интензивни” разговори със София през следващите месеци.

1 коментар

  1. споко, тук е Боко каза:

    Верке ма, не бой се, ма, тези са пишман патриоти за пред овчия народ, а иначе са си обикновени гробари.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране