05.11.2023 | 14:53
Израелски министър призова: Да пуснем атомна бомба в Газа, за да унищожим арабите!
Амихай Елияху предизвика мощен скандал в Израел

Израелският министър по въпросите на наследството Амихай Елияху призова да се пусне атомна бомба върху ивицата Газа, защото според него там нямало цивилни. Той също така поиска арабите да бъдат прогонени от Газа, а анклавът да бъде анексиран от Израел.

Думите му предизвикаха скандал. Не по-малко скандално звучи и друго негово изказване относно заложниците: „Във война трябва да платиш цена. Защо животът на отвлечените да е по-ценен от живота на войниците?“ попита той.

Израелските власти моментално реагираха на думите на министъра.

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви: „Изявленията на Елияху са извън реалността. Израел и ЦАХАЛ действат според най-високите морални стандарти, зачитайки международното право, за да предотвратят смъртта на невинни. Ще действаме по този начин до победа.“

Нетаняху освен това отстрани министъра от заседанията на кабинета, съобщи Times of Israel.

Министър Ифат Шаша-Битон, член на кабинета по въпросите на сигурността, също излезе с остър коментар по повод изявлението на нейния колега и призова той незабавно да си подаде оставката:  „Един глупав министър с едно свое изявление разруши информационната работа на хиляди израелци и евреи по света. Това е мощна лудост, глупост и опасност за държавата Израел. Има само един начин да се минимизират щетите за страната и справедливата ни война в ивицата Газа – като незабавно си подаде оставката.“, каза тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране