30.05.2018 | 8:49
Известен руски журналист и критик на Кремъл е застрелян в Киев

Известният руски журналист Аркадий Бабченко бе убит в Киев, съобщава БНР. Бабченко бе на 41 години. Той бе известен като яростен критик на руския президент Владимир Путин, отбелязвала Франс прес, добавя Националното радио.. Напусна родината си, след като получи заплахи за живота си, като първо се установи в Чехия, а по-късно в Украйна.

През последната година Бабченко работеше като водещ в украинската частна телевизия ATR. Той е бил причакан на стълбището към дома си от неизвестен извършител и прострелян три пъти в гърба. Открит е бил от съпругата си в безпомощно състояние. Починал e в линейката на път за болница.

Бабченко напусна Русия през февруари 2017 година, малко след като предизвика скандал с изказването, че членовете на военния ансамбъл, загинали при самолетна катастрофа на път за Сирия, не заслужават съчувствие, припомня вестник „Украинская правда“, припомня БНР.

Той е работил за вестниците „Московски комсомолец“ и „Новая газета“, а като военен кореспондент е отразявал войната в „Южна Осетия“ през 2008 година. Пред журналисти директорът на украинската частна телевизия ATR Айдер Муждабаев заяви:“Аркадий много обичаше свободата, обичаше Украйна. Планираше да остане и да живее тук, заедно със семейството си. Планираше да работи тук. Случилото се е трагична и огромна загуба за международната журналистика, защото той беше един от малкото, които написаха актуалната истина за това, което Руската федерация прави. И ако това не беше опасно за тях, ако не ги вълнуваше изобщо, те нямаше да го убият. Това е изчислен, умишлен международен терористичен акт, извършен по пряко указание на руските власти.“

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя предполага, че Киев ще обвини Москва за убийството на руския журналист Аркадий Бабченко, предава TACC. На заседание на Съвета за сигурност на ООН той отбелязва, че независимите и опозиционни журналисти в Украйна биват наричани „агенти на Кремъл“ и ги убиват, а престъпленията не се разследват.

„В Киев беше убит руски гражданин, журналиста Аркадий Бабченко. Това стана преди няколко часа. Можем да предположим, че украинските власти ще обвинят Русия, Това се е случвало неведнъж.“, казва Небензя. По негови думи журналистите бягат от Украйна „от преследване, ако не, ги арестуват като Кирил Вишински, украински гражданин, директор на РИА Новости Украйна“.

„ В изказването на украинския външен министър Павло Климкин вече прозвучаха намеци за версията за убийството на нещастния журналист Аркадий Баченко. Украинското следствие, украинското правосъдие , което ние добре познаваме, навярно ще намери там руска следа“, допълни Небензя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране