04.04.2016 | 15:04
Johnson & Johnson имат голям проблем с бебешката пудра, която води до рак
Компанията е похарчила повече от 5 милиарда долара за разрешаване на юридически спорове

Повече от 1000 американски жени съдят Johnson & Johnson, както и нейния доставчик на талк, заради прикриване на рисковете от рак на яйчниците, свързан с използването на бебешка пудра.

Според Блумбърг, Johnson & Johnson са похарчили повече от 5 милиарда долара за разрешаване на юридически спорове срещу техни продукти от 2013 година насам. Миналата година семейството на Жаклин Фокс от Алабама завежда иск срещу компанията, след като тя почива на 59 години от рак на яйчниците, в резултат на дългогодишно използване на бебешка пудра. В иска се споменава, че жената е използвала талк-базирани продукти на компанията в продължение на 35 години. Патолог е установил, че в резултат на използването на талка тя е получила възпаление на яйчниците, което в последствие прераства в рак.

Адвокатът на семейството претендира, че от десетилетия насам на Johnson & Johnson е известен риска от използването на талк-базирани продукти, но са лъгали обществеността и регулаторните органи в опит да увеличат продажбите си.

Миналата седмица (31 март) съдът в Сейнт Луис присъжда на семейството обезщетение в размер на 72 милиона долара. Това е първата присъда при заведени над 1000 иска, свързани с продуктите на Johnson & Johnson, съдържащи талк – бебешка пудра и пудра за тяло.

Компанията излезе с декларация пред Ройтерс, в която се казва, че за тях няма нищо по-важно от здравето и безопасността на потребителите, че са разочаровани от изхода на делото, съчувстват на семейството на ищеца, но твърдо вярват в безопасността на козметичния талк, доказана от десетилетия, въз основа на научни доказателства.

Според Американското онкологично дружество, връзката между редовната употреба на пудра с талк, като продукт за женска хигиена и повишения риск от рак на яйчниците буди безпокойство. Резултатите от проучването до този момент са били смесени и Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация е класифицирала този тип талк-базирана пудра за тяло като „възможен канцероген за човека“. За по-голяма сигурност Американското онкологично дружество предлага вместо пудра на основата на талк да се използва пудра на основата на царевично нишесте.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране