06.12.2015 | 23:50
Кабинетът не прави реформи, а “купува” политическо време
Властта няма представа за бъдещето и само трупа дългове
Първан Симеонов

България се е отказала от реформите в затлачени обществено-политически сектори, а това означава, че България задлъжнява. Това обясни политологът Първан Симеонов, според когото по този начин се “купува” политическо време за сметка на поколенията. “За тази година плавно ГЕРБ, властта, Борисов лично извървяха пътя от реформи към статукво. Разликата и в международен план с този много бурен свят, който имаме в края на годината, е, че на нашите западни партньори вече не им пука за никакви реформи тук, а им пука тук да е мирно и тихо, само и само тук да е стабилно”, онагледи Симеонов в “Неделя 150” на БНР.

Цветанов е все по-силен, особено след изборите, и отново българите живеят с “разни записи, Борисов отново си позволява онази фриволна политическа лексика, която издава стабилността на положението му, а в геополитически план се мъчи да е добре с всички – и с руснаците, и с американците, и с германците, и с турците”, смята Симеонов.

По думите на социолога Юрий Асланов властта нито има точна оценка за състоянието на нещата, нито има представа за бъдещето. Според него вътре в ГЕРБ има разделителни линии, неуловими за външните наблюдатели, но те избуяват в критични моменти. “Има привидна устойчивост. Премиерът отделя повече внимание да забавлява публиката с шеги и закачки, отколкото да праща послания”, каза той.

България като малка държава, като буферна зона на границата не на два, а на три свята търпи последствия, които предполагат силен характер на властта, за да им се противопостави, смята Асланов. “Такова нещо няма. Продължаваме да следваме една инерция – каквото ни кажат, това правим”, допълни анализаторът.

Асланов акцентира върху влошаващата се демографска ситуация и наличието на социални системи пред разпад. Той определи отдалечаването на все повече хора от крайно нужния им достъп до социалните системи като тревожно.

“От гледна точка на това какво предстои в държавата сме в 1995 г. Идеята, че не правим реформи, за да сме стабилни, ще доведе до катаклизми”, смята Евгений Дайнов. По думите му в момента това е “една изедническа, плячкосваща държава, която опосква всички ресурси и не дава перспективи на населението, а това се заплаща”. Дайнов вижда “услаждане на властта и разпределяне на порциите, което се скрива под думата “стабилност”. “Може да има привидно спокойствие, но проблемите се трупат. Това е общество, в което публичните институции обслужват задкулисни интереси, а такива общества произвеждат единствено бедност”, смята той. Според него затова Борисов така истерично търси пари отвсякъде и затова взима дългове. Единственият начин да си купи Борисов спокойствие е да вземе още дългове, а това не е рецептата, смята политологът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране