07.04.2017 | 18:34
Кабинетът ще е готов до 19 април
Коалиционно споразумение за кабинет ще се подпише само между ГЕРБ и Патриотите

Споразумението за коалиционно правителство между ГЕРБ и „Обединените патриоти“ ще бъде готово до 19 април. Това увери Владислав Горанов, който е част от преговорния екип на победителите в изборите.

„Политическият процес, който тече в момента, е за формиране на стабилно и успешно 4-годишно управление“, обясни Горанов след продължилата повече от 4 часа среща между двата екипа. Той добави, че все още не са обсъждани конкретни имена на министри.

Горанов уточни, че една от темите, по които има различия, е увеличаването на минималната пенсия, за което настоят Патриотите. „Имаме достатъчно време да вървим един към друг в тази посока“, изтъкна все пак той. И допълни, че освен пенсиите, разминаване има и по отношение въвеждането на мажоритарна избирателна система. Бившият министър на финансите посочи, че това са нормални неща, а въпросите, по които няма консенсус, ще се обсъдят на дебат в парламента.

Владислав Горанов допълни, че коалиционно споразумение за кабинет ще се подпише само между ГЕРБ и Патриотите. По този начин той отхвърли твърденията, че „Воля“ на Веселин Марешки ще бъде поканена в правителството.

Секторите, в които двата екипа са постигнали съгласие, са сигурността и преодоляването на битовата престъпност, уточни представителят на „Обединени патриоти“ – лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. „Разговорите продължават и са съвсем позитивни. В някои от точките на програмата имаме редакционни бележки, които сме предоставили на колегите от ГЕРБ“, поясни той.

Относно разминаването по отношение на пенсиите той каза следното: „Всичко за пенсиите е въпрос на сметки, консенсус и възможности. Не е тайна, че колегите от ГЕРБ имат една визия, а ние различна“

Каракачанов подчерта, че въпросът за въвеждане на мажоритарен вот е приключен – ГЕРБ са за, а Патриотите против.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране