31.01.2016 | 19:10
Качваш ли, качваш, везирке Николино, мило си чадо на стария лифт?
Чисто и лично, тя е танцувала 15 г. народни танци
Марк Антоний (Жирардели) със своята Клеопатка.

Жени Марчева, bTV: Кажете, ще има ли наказани за това, че на Витоша дете падна от кабинковия лифт? Слава богу, детето е живо и здраво, но ще има ли санкции за “Витоша ски”?

Николина Ангелкова, министър на туризма: Това не е в прерогативите на Министерството на туризма. Контролните органи, които са направили проверката, са установили всъщност, че лифтът, че кабинката е била изправна. Предполагам, съответно ще се вземат необходимите мерки, така че това да не се повтаря. Но тук бих искала чисто и лично да кажа, че съоръженията са изключително стари на Витоша. Може би това е най-младият лифт – на 32-35 години. И всъщност тук е много важен въпросът искаме ли ние да развиваме зимен туризъм, изобщо искаме ли нашите деца и семействата ни да се разхождат безопасно в планината. И именно тук трябва да се намери балансът с всички тези противници на това да се сменят съоръженията. Вижте, много е трудно, давам тука сега един пример, в трабант да сложиш двигател на мерцедес. Няма как в едни стари стъпки на едно съоръжение на 35 години да слагаш ново поколение съоръжения, без по някакъв начин техническите параметри да съпадат. Те няма как да съвпаднат тези технически параметри…

ЖМ: Министър Ангелкова, вие имате дете, кажете ми честно, като майка ви питам: бихте ли се качила с детето си на симеоновския лифт?

НА: Не. Не бих се качила.

ЖМ: Защото ви е страх.

НА: Казвам ви го съвсем честно, за мен лифтът е много стар, независимо дали е изправен или не е изправен, не бих се качила.

ЖМ: Добре. Марк Жирардели, нека тук да припомня на нашите зрители, че е ваш личен съветник, именно по зимните въпроси. Какви съвети ви даде той тази зима?

НА: Предстои ни кръгла маса с него по-следващата седмица и заедно с водещи експерти, подчертавам, експерти в областта на зимния туризъм. Така че от Австрия, от Италия пристигат тези водещи експерти, включително и Марк. За да можем наистина, така, да обсъдим опита, който те имат, и най-вече при строителството и експлоатацията на ски инфраструктура. Лифтовете са най-зеленият вид транспорт и освен това позволяват достъп до планината целогодишно. Именно в тази посока особено си говориме с него, но ние не се ли обединим да направим крачката, тези съоръжения всяка година стават все по-стари и все по-опасни. И достъпът до планината, и предимството, което има София, единствената европейска столица с планина на 20 мин. от центъра, остава неизползваемо.

ЖМ: Трябва да призная, че имате усет за контакт с хората. Продължавате да се срещате с безкрайно известни хора. И не знам, кажете вие как ги превръщате в своего рода посланици на българския туризъм по света и то абсолютно безплатно?! Играхте към края на декември с Антонио Бандерас право хоро в Националната художествена галерия. Как се стигна въобще до тази случка?

НА: Ами знаете първо за клипа, който имахме съвместен със сътрудничеството с “Ню Бояна”, така че да популяризираме България чрез това какво казват известните личности за нас. И още по време на първата ни среща с Антонио му казах, че съм му приготвила една страхотна изненада, когато е в България, и много бих искала да му покажа. Трябва да ви кажа, че не беше никак лесно да го убедя. Той е изключително натоварен, с много натоварен график, но в крайна сметка след дълго упорство от моя страна… Знаех, че той харесва народната музика, народните танци и реших, така, да го изненадам приятно и го помолих просто да ми се довери и да посетиме НХГ. Той изключително много обича Пикасо, знаете, Малага е неговият роден град. А и това беше едно предимство, което го мотивира да посети галерията. И в момента, в който видя ансамбъл “Българе”, трябва да ви кажа, че остана наистина страхотно очарован. И съвсем спонтанно го поканих а изиграем едно право хоро.

ЖМ: Вие бяхте ли играла право хоро преди това?

НА: Аз съм танцувала 15 г. народни танци.

ЖМ: Добре, страхотно! Страхотно!…

1 коментар

  1. Вики каза:

    Ами права е, кой би искал да качи детето си да се вози в лифт на 40-50 години? Трябва да се модернизират лифтовете, но Ангелкова е страхлива и ако направи това, което е необходими, платените протестърчета от Зелените ще почнат да вдигат шум, а нея я е страх от това. Явно имаме поредното популистко правителство, което няма топки да направи това което трябва, за да се оправят нещата. От няколко години се иска тази модернизация, но Зелените блокират проектите. Не е ясно защо, дали от пълна глупост и неразбиране, дали някой им плаща, за да го правят или просто искат да рекетират инвеститорите, да им платят едни пари, за да си мълчат и да им позволят да работят. Честно казано не ме интересува каква е причината, защото тя няма стойност и Ангелкова, вместо да ми се жалва по телевизията да спре да се вързва на шантажите и да започне да взима трудните решения, които ще бъдат от полза на всички ни. На Витоша трябва да се разрещи модернизацията и това е.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране