31.05.2021 | 16:20
Кадиев поиска оставката на шефа на НАП
Румен Спецов е продал фирмата си по време на ревизия и тя никога не покрива задълженията си към хазната, твърди бившият зам.-финансов министър

Незабавна оставка на новоназначения изпълнителен директор на Националната агенция на приходите поиска Георги Кадиев, бивш зам.-финансов министър, сега лидер на Нормална държава и водач на листата на БСП в Стара Загора на предстоящите парламентарни избори.

В профила си във фейсбук Кадиев публикува част от ревизионен акт на бившата фирма на данъчния шеф Румен Спецов, издаден 70 дни след като “Гранекс Трейдър” е продадена.

Проверка в публични регистри на НАП и Търговския регистър показва, че настоящият изпълнителен директор на НАП Румен Спецов е продал дяловете си в дружеството “Гранекс Трейдър” на 7 април, 2016 г. Ревизионният акт е с дата 17 юни, 2016 г. е и връчен на новия собственик Данаил Николов.

Според Кадиев дружеството е било в ревизионно производство към момента на продажбата на дяловете и по всяка вероятност вече е имало и издаден ревизионен доклад.

“С голяма доза сигурност може да се твърди, че продажбата на дяловете е именно следствие на очакваните резултати от ревизията. В резултат на тези действия фирмата никога не покрива задълженията си и до ден-днешен дължи над 1.5 млн.лв. на НАП”, пише Кадиев.

За бившата фирма на Румен Спецов “Гранекс трейдинг”, която по-късно се оказва крупен длъжник към хазната, стана ясно още при назначаването му за шеф на НАП. Фирмата се появи и в списъка с големи длъжници с неуредени задължения, който приходната агенция публикува в специална рубрика “Прозрачно управление”. От НАП вече съобщиха, че дружеството е натрупало дълга, след като Спецов излиза от него, а преди април 2016 г. е било изряден платец. “Румен Спецов не би могъл да коментира дейността на “Гранекс Трейдър” след продажбата й”, съобщиха официално от НАП.

Служебният министър на финансите Асен Василев също отказа да коментира случая с натрупаните задължения за над 1.1 млн. лв. и посъветва журналистите да попитат за тях сегашният собственик на фирмата Данаил Николов. Николов пък се оказа собственик на близо 20 фирми, част от които също фигурират в списъка на големите длъжници с необезпечени задължения към бюджета.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране