12.04.2023 | 15:07
Как Гешев помага на ГЕРБ за изборите
„Интерпол“ пак не изпълни искане на прокуратурата

Прокурорът Гешев вдигна голям шум за компанията за криптовалута „Нексо“, за да помогне на ГЕРБ на изборите. Няма никакво друго обяснение за действията му.

Компанията, както стана ясно, няма данъчни нарушения на българска територия, нито български клиенти са се оплаквали от измами. „Нексо“ работи в чужбина от години. И там не ги издирват за престъпления по наказателни закони. В САЩ са сключили сделка да платят глоба (неголяма, на фона на бизнеса им) за нарушение на американските регулации с един от техните продукти, но не и за престъпление.

Но бдителният Гешев вече е намерил престъпление, за което да ги затвори и иска от „Интерпол“ да ги залови. Конфискува картини от офисите и домовете, сипе големи обвинения, уж акцията била международна, по искане от чужбина.

Само че обвинените са подали жалба до „Интерпол“ за политическо мотивирано преследване и там гледат сериозно на нея. Затова не са ги пуснали в бюлетина на организацията. Само са отчели, че двама от основателите на „Нексо“ са кацнали в Сърбия. И прокуратурата веднага поискала от сръбските власти да ги арестуват и предадат. Само че и сръбските власти не са изпълнили искането на Гешев.

Това не е прецедент. В началото но 2019 г. „Интерпол“ сваля от списъка с издирваните лица съпругата и дъщерята на банкера Цветан Василев – Антоанета и Радосвета Василеви.

Мотивите са шамар за българската прокуратура – политически мотивирано преследване, няма данни за престъпление. Прокуратурата искаше да арестува двете жени, защото си купили жилища с пари, дарени от Цветан Василев (доколкото това е вярно). И обявява това за пране на пари. И изглежда в „Интерпол“ не са приели основанията на българската прокуратура за арест.

През 2014 г. беше организирана мощна медийна атака срещу КТБ, в която се включи прокуратурата – пратиха на акция качулати полицаи в офиси на банката и обвиниха подуправител на БНБ, че пази под чадър КТБ. И така уплашиха хората да си теглят парите. Вложители изтеглиха милиард за седмица и банката рухна. После с помощта на квестори и синдици разграбиха активите й, а прокуратурата намира за обвиняем само Цветан Василев.

Сега същата схема се разиграва с „Нексо“, която действа извън българска територия. Но понеже служители на компанията са дарители на ДБ и един от основателите й е бил депутат от насипното дясно за кратко, това е удобен претекст да се направи зрелищна акция и да се обявят гръмки обвинения. За да може акцията да помогне на ГЕРБ – основен противник на ДБ на изборите. И като втори ефект – компанията да рухне. Това е пропагандната сила на прокуратурата – може да произвежда новини с измислени обвинения и искания до „Интерпол“ за арести.

Но и в сегашния случай Гешев не може да заповядва на „Интерпол“. Има проблем. Там засега не са включили основателите на „Нексо“ в бюлетина и предстои да се произнесат по жалбата им.

По българските закони на магистратите е забранено да проявяват политически пристрастия. Но Гешев е демонстрирал такива още преди избирането му през 2019 г. Както стана ясно, Гешев никога не напада ГЕРБ, ДПС или „Възраждане“, но не пести квалификации за други партии. Част от определенията му към ДБ и ПП са: “Анархолиберали”, “Политическо-партизантски натиск”, “Каста богоизбрани като в Древния Рим”. Такива думи използва Гешев по адрес на политиците, които критикуват прокуратурата и лично него. Макар и рядко да споменава политици или партии поименно, Гешев твърди, че зад критиките срещу държавното обвинение стои “мафията”.

Случаят с КТБ, с „Нексо“ и др., е илюстрация как е овладяна държавата и не някаква измислена от Гешев „мафия“, а самата прокуратура действа като част от организирана престъпна група. Гешев не е „инструмент на господа“, както сам се определи в едно интервю, неговият господ изглежда е Борисов.

Прокуратурата влиза в ролята на бухалка и рекетира с наказателни обвинения, които после съдът отхвърля. Но е достатъчно да се влачи едно дело 3-4 години, за да постигне желаният пропаганден ефект за ГЕРБ. Така самата партия се очертава като голяма организирана престъпна група.

По някои действия на прокуратурата вече се е произнесъл съдът в Страсбург и България е осъдена да плати обезщетение.

Главна прокуратура организира пресконференции, на които изнася фантастични конспиративни теории и свободни съчинения за заговори срещу Гешев. Упреците вече са насочени и против „Интерпол“ и сръбските власти, може да очакваме да ги включат и тях в заговора. България има изключително неадекватен главен прокурор, у когато конспиративни теории и недостиг на компетентност се очертават като основни характеристики.

Тези случи не са първите и единствените с отказ на „Интерпол“ и чужди власти да изпълнят искане на българската прокуратура или полиция. През 90-те години нашите власти искат от „Интерпол“ да задържи и съответната държава да екстрадира Митко Станков, когото нашата полиция и прокуратура сочат като „глава на мафията за износ на антики“. Тогава първо сръбски съд отказва да го екстрадира. Станков се установява във Виена, където също отхвърлят искането на българските власти да го арестуват и предадат. Докато тук прокурори и ГДБОП твърдят пред медиите дори до 2003 година, че го издирва „Интерпол“, той живее официално във Виена и въобще не се крие, адресът и телефонът му са в телефонния указател на града. И той и досега е заклет експерт по антики и монети към Търговския съд във Виена.

Иван Бакалов, е-вестник

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране