26.01.2016 | 15:57
Кампанията на Ирина Бокова за ООН стигна до ДАНС
Секретна грама в нейна полза изтекла нерегламентирано от Външно министерство

Външният министър Даниел Митов е сезирал ДАНС за изтичане на класифицирана информация към медия, съобщи говорителят на министерството Бетина Жотева. Причината е, че грама със специален гриф от Париж информация за кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН е била публикувана във в. “24 часа”.

Случаят трябва да се разследва, защото е заплаха за националната сигурност на държавата. Изданието публикува преразказ на грамата, според който Микаел Ворбс, посланик на Германия и председател на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО е “поставил остро въпроса за избирането на нов генерален директор на ЮНЕСКО”. Според медията “липсата на ясна българска позиция за ООН поставя в шах ЮНЕСКО”.

От публикацията във вестника става ясно, че бавенето на официалната кандидатура от страна на България пречи на нормалното функциониране на ЮНЕСКО, а подкрепата за Ирина Бокова е единодушна сред страните членки на Съвета за сигурност на ООН. Според електронното издание “Биволъ” в публикацията на в. “24 часа” се съдържа откровена манипулация. В нея се посочва, че Бокова би получила одобрението както на постоянните, така и на непостоянните държави – членки на Съвета за сигурност на ООН“.

Според дипломатически източници обаче кандидатурата й ще бъде отхвърлена от Обединеното Кралство и от Съединените щати. “Биволъ” коментира, че публикацията на “24 часа” дава ново ниво на “опорните точки“ и натиска срещу правителството в полза на кандидатурата на Бокова. Те се разпространяват основно от изданията на депутата Делян Пеевски, но и от други медии, гравитиращи около “портала” към Русия, обявен от Ахмед Доган.

България трябва до март да обяви официално кандидатурата си за генерален секретар на ООН. Правителството се превърна в обект на изнудване да застане зад Бокова. Бившият президент Георги Първанов заплаши да оттегли подкрепата на партията му АБВ за управлението, ако не издигне Бокова, а в редица медии е ход агресивна кампания в подкрепа на кандидатурата й.

В същото време авторитетни западни издания посочват като фаворит за генерален секретар на ООН друга българска – зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Досега тя твърди, че е съсредоточена върху задълженията си в ЕК и не коментира евентуалната й номинация за ООН.

Външният министър Даниел Митов вече на няколко пъти обясни, че кабинетът ще обяви кандидатурата си в най-подходящия момент. Организираната кампания за номиниране на Ирина Бокова, целяща най-вече да упражни натиск върху премиера Бойко Борисов, предизвика формиране на група във Фейсбук “Не подкрепям Бокова за ООН”. В последните дни из социалните мрежи бе тиражирана и нейна снимка с обвинения за изнасилване на непълнолетна бивш кмет на Стрелча Иван Евстатиев, позиращ пред Лувъра в Париж заедно с Ирина Бокова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране