06.08.2016 | 0:20
Кандидати няма – пердах да става
Политиката - изкуство на абстрактното

Радио “Фокус”: Нека направим една прогноза. Очаквате ли БСП да отиде на балотаж, или очаквате победа още на първия?

Илияна Йотова, БСП, ПЕС, ЕП: Очаквам и двете неща – и балотаж, и победа след президентските избори. Твърдо съм решила да работя много сериозно за тази победа, както всеки един редови член на БСП. Правим го не за нас. Правим го за България, защото особено последните 5 години имахме един човек в президентската институция, който, бих казала, е опасен за страната. Човек, който направи най-непростимия грях за мен – раздели българското общество. Едните бяха интелигентните, умните, разумните, а другите бяха просто население. И най-страшното е, че беше направен опит за такова разделение именно сред младите хора. Това няма как да бъде простено на господин Плевнелиев. Но всъщност това е провал на ГЕРБ в президентската власт, не просто на един човек. И аз бих посъветвала всички политически партии най-добронамерено, най-колегиално, право на всяка е да избере своите кандидати, да ги посочи, да направи кампания. Но нека всички да си дадем джентълменската дума, че следващият президент на България наистина ще бъде избран, а няма да бъде назначен от която и да е политическа сила. Защото спомняте ли си думите на Бойко Борисов, който каза, че след като политическа партия ГЕРБ стои отзад, и магаре да вържат, и то ще стане президент. Само че тази магария ни излезе твърде скъпо на всички нас. Такава безпомощност в тази институция нямаме от началото на прехода, откакто действа новата конституция. Обезсмисли се Консултативният съвет за национална сигурност. Това е парадоксално. Точно в момент, в който тази институция трябваше да покаже защо е създадена, да бъде напълнена със съдържание. Вижте какво става около нас. Вижте какво става в съседна Турция, в Европа, в света изобщо. Страшни предизвикателства. Тероризъм, глобални конфликти, къде е България в цялата тази схема? Ние избрахме мястото на послушанието, на послушковците. Никой няма да ни уважава с такава позиция. Затова следващият президент, човекът и хората, които ще изпълнят тази институция със съдържание, са от изключително голяма важност за страната ни.

РФ: В този смисъл какво според вас трябва да олицетворява кандидатпрезидентската двойка? Очертайте профила на успешния президент на България?

ИЙ: Много изтъркано стана напоследък, всеки казва – това трябва да е обединителят на нацията. Няма защо да откриват топлата вода, това го пише и в конституцията, за този, който я чете, разбира се. Така че тепърва да казваме как президентът трябва да бъде обединител на нацията, е доста смешно. Говорят го хора, които не са си прочели конституцията, пък претендират да стават президенти. За мен това е човекът, който може да чуе всеки в България, който навън обаче знае какъв е точно националният интерес. Не само да го формулира, а да знае как да го защитава и да има волята и силата да го прави. Защото България просто се превърна в една държава, която приглася на решенията на други в ЕС, на големите страни. Едновременно с това страната ни заради геополитическата си позиция, заради географското си положение, в момента държи златна карта за разрешаване на много страшни проблеми в Европа, свързани с миграция, с бежанци, със сигурност. И няма как ние да се съгласим да имаме такава периферна позиция, да имаме такъв периферен статут. Затова казвам, че бъдещите президент и вицепрезидент на страната трябва да са преди всичко българи, които знаят какво означава да си българин и какво означава национален интерес, когато си българин. А не да получаваш просто задачи от други държави или да се мяташ от едната крайност в другата – днес сме с Русия, утре сме против Русия, днес сме с НАТО, утре пък не искаме НАТО в Черно море. Такава колебливост и липса на твърда позиция се усеща веднага в нашите европейски партньори – просто престават да те слушат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране