13.12.2016 | 0:01
Караджов: Пак ще осъмнем с обвинение за един машинист и някой от ниските нива
Българските железници са занемарени и като технологии, и като железен път, заяви Атанас Атанасов

„Признавам, че след инцидента в Хитрино управлението реагира добре. Сработиха действията при кризи. Не се поеха прекалени рискове. Протоколът на овладяване на кризата беше правилен“, заяви Гроздан Караджов,  член на Комисията по транспорта в Народносто събрание пред бТВ.

Ген. Атанас Атанасов от РБ допълни, че за него е важно на първо място да се отсее и да се заяви от институциите, че няма данни за терористичен акт в този случай.

„Да се установят какви са причините за катастрофата – това е сложен процес. Всичко трябва да бъде изяснено, отговорността за причините за това произшествие лежи на прокуратурата, която трябва да изясни фактите“, коментира той.

„Очевидно е, че железният път е стар, съоръженията за сигнализация не са подменяни от десетилетия. Ако на този участък имаше по-модерна система, която автоматично да управлява влака, можеше да се избегне този инцидент“, смята депутатът.

„Българските железници са занемарени и като технологии, и като железен път. Това е въпрос на политика. В конкретния случай какви са точно причините, ако влакът е влязъл в отклонение с по-висока скорост трябва да се изясни каква е причината. Не бих искал да спекулирам с версиите. Железниците са една от емблемите на Третата българска държава, а са оставени на произвола“, заяви Атанасов.

По думите на Караджов най-много жертви даваме, защото не се спазват правилата на движение.

„Друга причина е чувството на безнаказаност. Когато нагоре по пирамидата няма виновни, докато правната ни система не вдъхва усещане за страх у хората, ще се стига до подобни инциденти. Пак ще осъмнем с един машинист и някой от ниските нива, които ще получат условна присъда“, прогнозира той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране