29.07.2019 | 11:51
Каракачанов за македонците у нас: Имаме и марсианци, ескимоси… (ВИДЕО)
Вицепремиерът коментира т.нар. македонско малцинство в България

“Вижте, при последното преброяване в България има такива, които са заявили, че са марсианци, ескимоси … Те са няколко хиляди. Какво означава да ги признаем?!”

Така вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов отговори на македонския телевизионен “Канал 5”. Отговорът му, цитиран от “Фокус” е на въпрос за “т.нар. македонско малцинство в България”, както го нарича самият Каракачанов.

“И какви точно са проблемите на човешките права на т.нар. македонско малцинство в България”? Можете ли да ми кажете къде е проблемът?” Изявлението на Каракачанов е по повод скорошния доклад на Съвета на Европа, който призовава България да зачита правата на македонското малцинство.

“Става дума за организация, наречена ОМО “Илинден Пирин”. В България само една група хора говорят за тези въпроси. Но фактите са публични: ОМО “Илинден Пирин” беше създадена като организация на югославското посолство през 90-те години, когато Югославия все още съществуваше. Извинете, но няма как България да признае такава организация, която чужда страна … ”, каза Каракачанов.

Тук той бе прекъснат от журналиста, който изтъкна, че го пита за хората, а не за организацията.

“Ние досега говорехме, че до 1944 година няма отделна македонска нация. За какво македонско малцинство в България да говорим, след като македонска национална идентичност се създава в Югославия?. България има конституция и има държавност от 1400 години, има традиция”, каза още Каракачанов.

Той изтъкна, че българската конституция не признава колективни права, т.е. права на малцинства и всеки гражданин има права, въз основа на това, че е гражданин. Каракачанов даде пример с турците.

“В България трябва да има половин милион турци, които говорят турски, но те не са признати за малцинство и имат правата въз основа на това, че са граждани”, каза Каракачанов.

Журналистът го репликира, че македонците в България нямат право да учат македонски език.

“Кой македонски език да се преподава? Какъв македонски език да учат в Пиринска Македония или България? Този език в България никога не се е говорил, не се използва. Това е един език, който е създаден тук (в Македония). Ако някой иска да го научи, той може да го учи както английски, немски, френски – факултативно, както другите езици. Включително и турски не се изучава задължително, при това пак ще кажа, имаме 500 000 турци”, отговори Каракачанов.

Според него нов подобен доклад на Съвета на Европа “не е проблем”, защото България не може да плюе върху собствената си история и има национално достойнство, което не се решава в Съвета на Европа, а в главата и сърцето на всеки българин.

Ето и цялото интервю на вицепремиера:

 

 

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Правата и задълженията на всеки гражданин са еднакви, има официален език който се говори.Който иска да учи друг език си е негов проблем къде и как ще го учи.
    Въпреки че в България има групи хора които имат дори повече права от другите и нямат никакви задължения към обществото.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране