10.07.2016 | 11:10
Касим Дал към страхливия Местан: Длъжен си да говориш за Доган и задкулисието!
Когато той става жертва на същото задкулисие, трябва да говори, призова бившият втори в ДПС
Корман Исмаилов, Касим Дал и Лютви Местан.

Бившият зам.-председател на ДПС и основател на Народна партия „Свобода и достойнство“ Касим Дал обяви, че не може да подкрепи „едно съдебно решение, което ограничава конституционно гарантираните права на български граждани“. По повод отказа на Софийския градски съд да регистрира партията на Лютви Местан ДОСТ Касим Дал припомни в своя фейсбук профил как „цялата сила на задкулисието“ се е стоварила върху него, когато беше изключен от ДПС.

„Когато с група съмишленици бяхме изключени от ДПС, защото казахме на висок глас болезнените истини, които днес Местан рекламира като революционно откритие, цялата сила на задкулисието се стовари върху нас“, написа Дал.

Той припомни, че и тогава регистрацията на НПСД била отлагана с месеци „с всички знайни и незнайни мотиви и прийоми, като единствената цел беше да не се позволи явяването ни на парламентарните избори през 2013 г.“

По онова време Лютви Местан беше зам.-председател, а в последствие и назначен председател на ДПС , пише още Дал, който днес е част от Реформаторския блок. „Забравил ли е за гоненията срещу всички, които бяха неудобни? Сега, когато той става жертва на същото задкулисие, трябва да говори! Длъжен е да говори!“, пише Дал и призовава страхливия Местан да разкаже за схемите в ДПС, в които е бил активен участник през последните 19 години.

Софийският градски съд отказа регистрация на ДОСТ. Основен мотив на съдията е фактът, че абревиетурата на партията ДОСТ всъщност била турска дума – приятел. Освен това повечето имена на учредителите били турски и затова партията можело да бъде определена като етническа, което е забранено в България.

„Например на митинг, където абревиатурата на партията се скандира многократно от нейните привърженици, ще е налице публична проява на чужд език, тъй като емоционалният заряд ще се изразява с чужда дума – турска дума“, е написала съдийката Лидия Илиева.

Ето целия текст на обръщението на Касим Дал:

Политическият живот в Република България е основан върху принципа на политическия плурализъм. В целия демократичен свят, партиите са тези които способстват за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите. Правото на политическо сдружаване е основен стълб на демокрацията. Не мога да подкрепя едно съдебно решение, което ограничава конституционно гарантираните права на български граждани.

Когато с група съмишленици бяхме изключени от ДПС, защото казахме на висок глас болезнените истини, които днес Местан рекламира като революционно откритие, цялата сила на задкулисието се стовари върху нас. Когато се опитахме да регистрираме НПСД, регистрацията беше отлагана с месеци с всички знайни и незнайни мотиви и прийоми, като единствената цел беше да не се позволи явяването ни на парламентарните избори през 2013 г.

По онова време Местан беше зам.-председател, а в последствие и назначен председател на ДПС. Забравил ли е за гоненията срещу всички, които бяха неудобни? Сега, когато той става жертва на същото задкулисие, трябва да говори! Длъжен е да говори!

Касим Дал

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране