05.04.2016 | 15:32
КАТ спира от движение колите с тъмни стъкла
Затъмняването на предното челно стъкло и предните странични стъкла на автомобила е забранено от Закона за движение по пътищата

КАТ вече ще спира от движение всички коли със затъмнени стъкла и автомобили с модифицирани двигатели и шумни ауспуси.От Пътна полиция обясниха, че акцията не е кампанийна, а е част от мерките срещу бясното шофиране и джигитите на пътя, съобщиха БНР и bTV.

Затъмняването на предното челно стъкло и предните странични стъкла на автомобила е забранено от Закона за движение по пътищата. Според него, на нарушителите се налага глоба от 20 лева или се изготвя заповед за принудителна административна мярка срещу водача, като автомобилът му се спира от движение.

Само вчера в София от движение са спрени седем автомобила.  Инспектор Николай Крушарски беше категоричен, че глобата от 20 лева за такъв тип нарушение не мотивира водачите да спазват правилата. „Идеята е наистина да се спре този тип нарушения, тъй като това е предпоставка за тежки пътни инциденти с жертви. Именно там е насочено нашето внимание и санкционирането на тези водачи.

Самата процедура се извършва по следния начин: при установяване на такова нарушение се изготвя заповед и се отнема малкият талон на автомобила. След премахване на затъмнителното фолио водачът подава заявление в „Пътна полиция“ и автомобилът се пуска в движение и се връща малкият талон“, обясни Крушарски.

От днес влиза в сила и служебното дерегистриране на коли без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. Регистрациите ще се възстановяват също автоматично – при предоставяне на данни от Гаранционния фонд, или по желание на собственика след представяне на валидна застраховка „Гражданска отговорност“.  Българската асоциация на пострадалите от катастрофи пък открива кампанията „Седем милиона причини да караш разумно“, като посланията към водачите са написани върху пакетчета със захар.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране