26.06.2018 | 21:50
Кирил Добрев гласи нов шеф на вестник „Дума“

Сегашната и.д. главна редакторка на вестника Таня Джаджева е в отпуск след скандал на заседание на ИБ на БСП, на което я карали „да поеме отговорност” за препечатана снимка, осветила неприлична близост между Столетницата и ГЕРБ.

Изглежда се задава рокада на шефското място във вестник „Дума”. Изпадналата в немилост сегашна негова и. д. главна редакторка Таня Джаджева е в отпуск, но източници от „Позитано” 20 твърдят, че спешно се подготвя замяната ѝ. И приемникът вече бил определен и лансиран от зам.-председателя на БСП Кирил Добрев. Това е Йордан Мичев, бивш кадър на „Дума”, който е работил също във вестниците „Монитор” и „Земя”, както и в списание „Тема”. В момента живее и работи в Обединеното кралство, много е активен във Фейсбук.

Свързахме се с Йордан Мичев и той потвърди: „Имам такова предложение, и то доста сериозно, разговорите са водени отдавна, не отсега”. Но той още не бил взел решение, обмислял, защото се притеснявал, че в реакцията на „Дума” нямало да го посрещнат добре. Предстояли му разговори в София, за да се определи.

Нека припомним предисторията на това развитие.

Високото напрежение между вестник „Дума” и ръководството на БСП в лицата на председателката Корнелия Нинова и заместника ѝ Кирил Добрев дни наред вече занимава медии и социални мрежи у нас.

Поводът е публикацията в „Дума” от 12 юни т.г. на журналистката Велиана Христова „Закон – за кон и за кокошка. Как двама директори си сътрудничат и работят съвместно… сами със себе си”. Текстът разкрива нередно сътрудничество на двама професори и директори на институти в БАН с техни собствени НПО-та.

Ръководството на БСП кипнало от статията най-вече заради единия от разкритите случаи – този с проф. Антоанета Христова. И уж не толкова от самия случай, а от снимката, илюстрираща написаното.

Снимката е от дипломирането на 9 юни на випускниците от частния „Институт за политика” на Антоанета Христова и била общодостъпна на сайта на това НПО. На преден план на фотото личат, наред със самата Христова, председателят на БАН Юлиан Ревалски и министрите от ГЕРБ Лиляна Павлова и Красимир Вълчев. А при зорко вглеждане се забелязва, че над главата на Лиляна Павлова наднича и Кирил Добрев. Защо ли и той е там?

Защото, оказва се, БСП била пратила свои млади кадри на обучение тъкмо в същия този „Институт за политика” на същата тази Антоанета Христова. Където те се обучавали съвместно с млади кадри на… ГЕРБ. Нещо повече. Сред обучителите на обучаваните бодри смени на двете уж антагонистични партии по време на целия просветителски курс мирно съжителствали и въпросният Кирил Добрев, и Корнелия Нинова, и Цветан Цветанов, и Екатерина Михайлова, и бивши министри от кабинета Сакскобургготски.

Ето така тази невинно препечатана от сайта на „Института за политика” снимка, на която средният читател дори няма и да разпознае Кирил Добрев (а очевидно и редакторите в „Дума” не са го забелязали), разпали бурен ръководен гняв срещу левия вестник. Редакцията му била обвинена в „сектантство”, че работела „срещу партията”, че с публикуването на това фото към разобличаващ злоупотреби текст злепоставяла партийното ръководството и обучавалите се в „Института за политика” млади кадри, внушавайки, че и те могат да имат нещо общо със злоупотребите.

Нинова настояла и.д. главната редакторка на „Дума” Таня Джаджева „да поеме отговорност” с очевиден намек за оставка. Джаджева се опълчила на неоснователната според нея атака срещу вестника и напуснала заседанието на ИБ, след което излязла в отпуск.

Вдигналият се шум накара вече всички да забележат, че освен притеснителните странични занятия на работещата в бюджетния БАН Антоанета Христова, скандалът обхваща и още по-неприличната близост и дори сътрудничество между БСП и ГЕРБ в обучението на младите им кадри.

Обществото се пита сега какво точно става в главите на ръководството на БСП, та не забелязват къде е истинският проблем? Той не е в появата на тази така разстроила Нинова и Добрев снимка. А в това, че те изобщо са пратили младите си кадри там и те самите са били лектори в тази бесепарско-гербаджийска мешавица, забъркана при това с цял букет от конфликти на интереси под крилото на фамозната професорка Антоанета Христова.

Именно в тази посока работата става все по-дебела. И ще стане съвсем цинична, ако сега ръководството на БСП посегне и на и. д. главната редакторка на „Дума” за това, че публикация на вестника относно сериозна злоупотреба общо взето случайно е осветила и едно голямо саморазобличение на същото това ръководство. То е онова, което трябва „да поеме отговорността”, а не онези, които са сложили огледало насреща му.

Отделен въпрос е защо ръководството на БСП (не само сегашното) по принцип от 9 години държи начело на „Дума” все и.д. главни редактори, а не титуляри. С „временен” статут 6 години беше предишният редакционен шеф Юрий Борисов, така от 3 години е и Таня Джаджева. Просто това е лесният начин партийното Изпълнително бюро да назначава и освобождава хората на тази длъжност. А не те да минават през обсъждане и гласуване в Националния съвет на БСП – както по устав трябва да се избират титулярните главни редактори.

Ако наистина се осъществи и рокадата с Йордан Мичев, това очевидно също ще стане през Изпълнителното бюро и статутът му пак няма да е по-различен от и.д. Тоест временен. До следващата снимка или огледало.

Къдринка Къдринова

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране