09.07.2023 | 11:23
Киро Петков пак излъга за баба си Райна и концлагерите
Татко Петко отвори досиетата (документи)

Бившият премиер Кирил Петков е подвел цялата общественост, че баба му и дядо му са лежали в концлагера в Белене. Разобличи го собствения му баща Петко Петков.

Преди дни се заформи полемика наистина ли майка му Райна е била въдворена във функциониралия на територията на остров Персин Трудово възпитателен лагер, при положение, че там са били изпращани само мъже.

Бабата на Кирил Петков не е била в Белене, а в лагера в Добруджанския регион. Отново според тях Райна Петкова е била репресирана за политическите й убеждения или позиции, а именно заради семейните обвързаности с БЗНС “Никола Петков” и роднинството й със сериозна фигура в земеделски народен съюз – Георги Колев – Шайкалията.

“Вчера имах уникално преживяване. Прекарах четири часа в читалнята на комисията по досиетата. Имах възможността да разгледам досиетата на майка ми и баща ми. И двамата са били въдворени в трудовия лагер при село Ножарово”, опроверга твърдения на сина си и самият Петко Петков.

“По-късно майка ми е била преместена в друг женски лагер. В папките бяха описани и разпитите, които са били провеждани. В папката на баща ми имаше негови снимки от лагера. Голяма част от писмата на майка ми – следени, отваряни и преписвани, също бяха там.

Документирано е, как след като е напуснала лагера, са се опитали да я вербуват да работи за ДС, защото хората около нея са ѝ имали доверие, тъй като са знаели, че е била жертва на репресии. Най-важният за мен документ, беше този, в който вербуващият офицер е написал, че прекратява опитите си да я вербува, тъй като, когато била привикана през един августовски ден, майка ми отишла с топли дрехи и одеяло, и казала, че е готова да влезе в затвора или пак да бъде изпратена в лагер, но няма да сътрудничи. Нещо, което аз отдавна знаех от нейните разкази.

Когато спрях да чета, имах чувството, че съм бил в машина на времето. Върнах се в годините между 1946 и 1960. Бях много развълнуван от това, което бях видял. Вечерта по Панорама гледах Свиленски от БСП, който беше много загрижен за мира и добруването на българския народ. Догади ми се. Вчера беше един от най-разтърсващите дни в живота ми. Благодарен съм, че имах възможността да прочета и препотвърдя за себе си отново всички онези травмиращи събития, за които съм слушал от малък”, разказа още бащата на Кирил Петков.

Той обеща, че след като получа копие от тези документи, ще намери къде и как да ги публикува.

Изцяло нов дейтайли е, че и дядото на Кирил Петков изобщо не е бил в Белене. Петко Петков обаче засега не разкрива причината родителите му да бъдат изпратени в Ножарово.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране