27.03.2024 | 11:53
Киро Петков: Борисов идва от силови структури и разчита на сила, той не е гениален стратег
ПП-ДБ връща празна папката с втория мандат

ПП-ДБ слагат край на мъчителите опити да удължат живота на сегашното управление. Николай Денков ще вземе мандата от президента и ще върне празна папка, обяви съпредседателят на десницата Кирил Петков пред bTV в сряда сутринта.

„Това, което се видя вчера, бе последният ни опит да си спазим уговорката беше отхвърлен от ГЕРБ. Отиваме и връщаме папката празна. В третия мандат няма смисъл. Само „Възраждане“ да си направят пиар“, посочи Петков. По думите му, предсрочните избори ще доведат до същата ситуация като настоящата.

Според него изборите задължително трябва да са „две в едно“ – тоест заедно с вота за евродепутати да се проведат и избори за Народно събрание. „Ако са честни, ГЕРБ и ДПС трябва да се явят заедно на изборите“, каза още Петков. Той обяви, че „ГЕРБ и ДПС са едно“, както говореше преди да се създаде сглобката. „Може би съм ходил над 100 пъти при Борисов да говорим, само един път той не е канил Делян Пеевски“, твърдеше бившият премиер.

„Борисов идва от силови структури и разчита на сила, той не е гениален стратег“, смята лидерът на ПП. „ГЕРБ се страхуват от нашата мечта – да нямаме Сарафов за главен прокурор, да имаме правосъдна реформа, Шенген, еврозона. Ако дадем мандат на Борисов и Пеевски, ще има още „джуджета“, „нотариуси“, липса на съдебна реформа“, посочи Петков.

В същото време обаче, той отказа да отговори конкретно дали ПП-ДБ ще управляват отново с ГЕРБ и ДПС след изборите. Това е особено важен въпрос, предвид на твърдението на самия Петков, че ситуацията след вота ще бъде същата. „Няма да управляваме с никой, който не е готов да подпише тези реформи и реално да ги извърши. Времето на приказките свърши“, неясно говореше той. И повтаряше, че Борисов и Пеевски ще се съобразяват с десните, ако хората масово гласуват за ПП-ДБ – тоест, вече си водеше предизборната кампания.

За отбелязване е, че Петков посрещна с видимо неудобство въпросите за бъдещия служебен кабинет. Той най-вероятно ще бъде доминиран от ГЕРБ заради конституционните промени, които самите ПП-ДБ поискаха. „Нямаме никакъв контрол. Изцяло е в правомощията на президента“, твърдеше сега Петков. Това обаче, реално погледнато, не е вярно – държавният глава може да избере от няколко висши държавни длъжности за премиер – хора, които са назначени от парламента на постовете си; след това този премиер ще определи министрите, при това след консултации с парламентарните политически сили.

Той се измъкна от ясен отговор на въпроса с кои партньори извън ЕС е разговарял и препоръча на журналистите да питат Бойко Борисов за какво намеква и кого визира. Вчера Борисов спомена такъв телефонен разговор, но не уточни кой му се е обаждал. „Не знам кои чуждестранни министри са звънели на Бойко Борисов, на мен никой не ми се е обаждал. Външните партньори много добре знаят какво е положението у нас“, каза Кирил Петков. Веднага след това призна, че „имаше хора, които искаха да разберат какво се случва“, и пак изтъкна – „никой не ми се е обаждал какво да правя“.

Не обясни ясно и какво е имал предвид финансовият министър в оставка Асен Василев, когато нарече Мария Габриел „красивото лице на мафията“. „Това беше образен изказ от негова страна“, каза Петков. Но не обясни какъв точно има предвид, а вместо това повтори, че Габриел е разочаровала с поведението си.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране