28.01.2016 | 11:09
Кой иска да сваля властта?
Насроченият за днес протест във фейсбук изглежда изнервя управляващите

Съмнения у управляващите, че някой иска да ги свали от власт заради насрочен за днес протест. Той е обявен под мотото “Тук сме”  и ще се състои пред парламента този следобед, в 15 часа.

Протестиращите обявявиха във фейсбук, че искат да променят системата, а сред организаторите на протеста са активни участници в демонстрациите през февруари 2013 г., когато бе свален първият кабинет на ГЕРБ. Прогнозите са да съберат около 2000 души, недоволни от работата на парламента и на управляващите.

На 28 януари 2009 г.също имаше голям протест с безредици пред НС и у сегашните управляващи дата очевидно предизвиква някакви неприятни асоциации. Правят се аналогии и с 2013 г. От няколко дни МВР предпреждава за провокации, вчера лично вътрешната министърка Румяна Бъчварова потвърди, че имат такива данни. Смята се, че и футболни агитки ще се включат.

По думите на шефа на националната полиция Христо Терзийски пред БНР “при нас е постъпила информация за подготвяни провокации по време на т.нар. национален протест, като една част от информацията е потвърдена и от такива комуникации, които се виждат в социалните мрежи”.

“Имаме и постъпили данни за офертиране на членове на футболни агитки, принадлежащи към различни спортни клубове. Имаме информация, както за привърженици на столични клубове, така и за привърженици на клубове, които са в страната. Ние проверяваме абсолютно всички сигнали и следим възможността за ескалиране на напрежението”, допълни Терзийски.

Това обаче бе отречено от председателя на Сдружението на българските футболни привърженици Елена Ваташка пред БНР. Тя обяви, че не разполагала с информация за покана към групово участие на футболни фенове в събитието. “Има хора, които излишно създават напрежение. Вече са установени конкретни данни и лица, които готвят провокации, и на тези хора би им се търсила отговорност за някакви действия”, застрахова се днес по Нова тв и депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя посочи, че по данни на МВР вече са установени провокативни групи и платени агитки, които ще се включат в насрочения протест пред НС и ще създадат напрежение.

За протестиращите тя коментира, че техните искания не са политически, не са и граждански, те протестират срещу всичко. Нямали никакъв аргумент.

Относно твърденията в различни медии, че Цветан Василев и Гриша Ганчев имат общо с готвени провокации на предстоящия протест, Атанасова коментира: “Не мога да се ангажирам с нито една от тези версии. Само мога да кажа, че споменатите имена през последната една година бяха често споменавани по друг повод в медиите и обществото”.

“В последната година и НАП, и Митници работят и са събрали на 2,8 милиарда лева повече. Това всичко вероятно удря по бизнеса на някои хора, замесени с контрабанда”, изтъкна Атанасова, като изрази мнение, че това правителство ограничава финансовите ресурси срещу определени хора, които затова са готови да се противопоставят на властта.

Пред Нова тв представители на протестиращите доста объркано, неясно и с общи фрази обясниха какви са мотивите им да протестират. Те обясниха, че нямат нищо общо с организациите „Протестна мрежа”, „Ранобудните студенти” и със „Сила”. Отрекоха и да им се плаща, за да излязат на улицата. Сред протестиращите обаче ще бъдат хората на Боян Расате от БНС.

Анонимните засега организатори на националната стачка “Тук сме!” настояват ВНС да промени конституцията, приемайки страната да се ръководи от 7-членен Национален Съвет, избран “директно от хората”, като всяко негово решение да се визма с мнозинство 5 към 2. Съставът на парламента да бъде намален до 100 души, като законите се гласуват само при “пълен кворум” и депутатите не разполагат с имунитет. Настоява се още за “незабавно разследване и съд за всички политици, участвали в управлението на страната от 1989 г. до днес”, както и за “лустрация на кадрите на ДС”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране